ANNONS

Vattentornsparken kan få 14-våningshus

"De skulle förstöra hela området om de tog bort den här parken. Det är många som rastar sina hundar och leker med sina barn här", säger Lena Andersson, som bor på Bergvägen.
"De skulle förstöra hela området om de tog bort den här parken. Det är många som rastar sina hundar och leker med sina barn här", säger Lena Andersson, som bor på Bergvägen.
Karta över det planerade höghusområdet i Vattentornsparken.
Karta över det planerade höghusområdet i Vattentornsparken.
Villa Skoga i centrala Kungsängen byggdes 1926. Nu kan det byggas ett höghus på tomten.
Villa Skoga i centrala Kungsängen byggdes 1926. Nu kan det byggas ett höghus på tomten.
Fem höghus på 14 våningar, mitt i Vattentornsparken. Så lyder förslaget från kommunens bostadsbolag Upplands-Brohus.

– Alla ropar efter bostäder, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.
ANNONS

Vattentornsparken ligger vid Bergvägen och är den största bevarade grönytan i centrala Kungsängen. Nu kan delar av parken försvinna.

Enligt ett förslag som det kommunägda fastighetsbolaget Upplands-Brohus lämnat in kan parken bebyggas med tre till fem höghus med upp till 295 lägenheter. I det första förslaget är husen så höga som 14 våningar.

– Det är en idé som vi lämnat in. Nu är det upp till kommunen att besluta om det är intressant, säger Tore Olsson, vd i Upplands-Brohus.

Varför höghus?

– Vi har inte låst oss vid någonting, men området ligger högt och fint och med lite högre hus skulle man skapa en bra bomiljö. Att bygga några få punkthus innebär också att man slipper ta så stor del av skogsområdet i anspråk.

Att bygga hus i parken har varit en känslig fråga. När frågan togs upp 2010 ställde sig Miljöpartiet tveksamma till exploatering. Bygg en lekpark för barn, tyckte partiet. ”Området måste förbli naturmark” sa Friluftsfrämjandet.

Men byggtrycket i Upplands-Bro är högt och flera stora bostadsområden, som Tegelhagen och Rankhus, har dragits i långbänk. Vattentornsparken är ett av få markområden som kommunen äger själva – och därmed kan bestämma över.

– Alla ropar efter bostäder och det finns en stor efterfrågan på centrala hyresrätter. Det här är ett viktigt område som hamnat lite i skymundan, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förslaget ska behandlas i kommunstyrelsen den 8 juni. Camilla Janson (S) är hoppfull.

ANNONS

– Förslaget lämnades av en enig styrelse i Upplands-Brohus, där både koalitionen och oppositionen är representerad. Det här är helt i linje med vad koalitionen vill.

Kommer ni att ta in förslag från andra bolag?

– Nej, det är ingen tävling utan om vi beslutar enligt förslaget kommer vi be Upplands-Brohus att jobba vidare med det.

Fredrik Kjos (M), oppositionsråd, är kritisk till tillvägagångssättet.

– Jag tycker att det är självklart att ta in förslag från andra företag. Koalitionen har svårt att uppfylla sina vallöften och börjar känna sig stressade. Det kan förklara viljan att jaga på Upplands-Brohus, säger han.

Ett stenkast bort ligger ett av Kungsängens äldsta kulturhus – Villa Skoga. Även här vill Upplands-Brohus bygga ett höghus med 50 till 60 lägenheter. Förslaget möter skarp kritik.

– Det ska absolut inte byggas, anser vi. Huset har varit många personers andra hem och det skulle skada så många om det revs. Vi vet att det är många inom Socialdemokraterna stöttar oss i det, säger Birgitta Holmström, medlem i gruppen ”Vi som vill behålla Villa Skoga”.

Fakta

150 parkeringar - mellan husen

I förslaget ingår tre till fem höghus intill Bergvägen i Vattentornsparken och ett höghus på Villa Skoga-tomten. I den första skissen är husen 14 våningar höga.

Fem höghus kan ge 295 lägenheter. Huset på Villa Skoga-tomten kan innehålla 50-60 bostäder.

Enligt förslaget ska grönområdena mellan husen göras tillgängliga för allmänheten. På andra sidan vägen föreslås två stora parkeringsplatser.

Källa: Upplands-Brohus

Vad tycker du om planerna?

Träd eller betong, det är frågan. Mitt i frågade Kungsängenborna vad de tycker om höghusplanerna i Vattentornparken.

Onsdag eftermiddag

Keijo Pekkonen, 53, Kungsängen:

– Jag är inte emot att de bygger, det behövs fler bostäder i Kungsängen. Men det skulle vara tråkigt om de river Villa Skoga. Jag gillar det huset.
Bonnie Wikander, 77, Kungsängen:

– Parken är ju områdets hundrastställe och det är många som kommer bli upprörda om de bygger. Det är tråkigt om träden byts ut mot höghus, men jag går inte i taket för det.
Patrik Sandebäck, 31, Kungsängen:

– Vi är ofta ute i skogen med hundarna och det skulle vara tråkigt om de förstörde den natur som finns kvar. Det lär bli mycket protester på de här planerna.
Rickardo Ohlsson, 35, Kungsängen:

– Det låter dumt att ta bort så mycket av skogen, eftersom det är så många som vistas där. Det räcker med betong nu.