Vattnet flödar igen, men det måste kokas

Vattnet rinner åter i Lidingös kranar.
Vattnet rinner åter i Lidingös kranar.
Den stora läckan på Lidingös huvudvattenledning är nu lagad.
Samtliga hushåll har åter tillgång till vatten, men kommunen rekommenderar att dricksvattnet kokas innan det används.

Strax före klockan 01 natten till söndagen fick hushållen på södra Lidingö tillbaka vattnet i kranarna.

Det var vid 22-tiden på fredagskvällen som det uppstod en läcka på Lidingös huvudvattenledning mellan Pumpvägen och Lillåkersvägen.

Efter omfattande schaktarbeten kunde ledningen tätas.

Samtliga hushåll bör koka vattnet

Men observera att vattnet inte ska drickas direkt efter tappning. Kommunen rekommenderar att det först kokas för att eventuella bakterier och parasiter ska dö. Rekommendationen gäller samtliga öns hushåll inklusive Storholmen, Tranholmen och Fjäderholmarna.

Att samtliga hushåll bör koka vattnet före användning är en försiktighetsåtgärd som gäller tills resultaten från vattenanalyserna är klara vilket beräknas ske under kommande vecka.

Löpande information läggs ut på kommunens hemsida.

Uppdaterat klockan 13.00

Den slutliga lagningen av vattenledningen inleds i morgon måndag.

– Förhoppningsvis är det klart under måndagen, säger Kristina Hagbard, enhetschef kommunikation på Lidingö kommun.

Ledningen ska spolas och rengöras och sedan kopplas systemet på igen. När detta är klart kommer provtagning av vattnet påbörjas, troligtvis under tisdagen. För att säkerställa vattnets kvalitet i alla delar av systemet kommer flera prover att tas.

– När proverna är utan anmärkning kommer kokningsrekommendationerna hävas. Till dess gäller fortfarande rekommendationen om att koka allt vatten som ska användas till matlagning, tandborstning och som dricksvatten, säger Kristina Hagbard.

 

 

 

 

Fakta

Kokning dödar bakterier, virus och parasiter

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderar din kommun att vattnet ska kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning.

Detta ska du göra när din kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Källa: Livsmedelsverket