ANNONS

”Vattnet kommer att ta slut snabbt”

Lennart Karlsson i Tullinge visar upp sitt förråd.
Lennart Karlsson har alltid lite extra av allt i skafferiet, men oroar sig inte så mycket. ”Vi klarar oss länge utan mat, det är värre med vatten”, säger han.
Vi får rå om oss själva när krisen kommer och samhällsresurserna riktas åt andra håll. Mitt i åkte hem till pensionerade polisen Lennart Karlsson i Tullinge för att få reda på vad han har i sin krislåda. 
ANNONS

Hemma i villan har Lennart laddat två lådor med olika verktyg och förnödenheter. Dessutom har han tips på hur du packar en ryggsäck för att överleva ett tag i naturen och han räknar med att han klarar sig i en månad om något oväntat skulle hända. Viktigast av allt är värme, vatten och information, menar han.

Och mat?

– Vi klarar oss faktiskt upp till 60 dygn utan vanlig mat. Du kan ha lite­ extra av det du brukar äta. Se till att ha ruljans på det så att inget står och blir dåligt. Vatten är mycket viktigare. Visst kan du se till att ha vatten i dunkar hemma. Det kommer dock ta slut snabbt, menar Lennart som tycker det är bra att hålla koll på vart närmsta ­källa kan finnas.

Enligt Lennart måste en krislåda ­anpassas efter olika förhållanden. Vad som ska ligga i den kan se olika ut beroende på var du bor. En tumregel är att alltid packa ner ficklampor med batterier, en radio så att du kan få reda på vad som händer och något att göra upp eld med.

Så gick det när reporter Johan Thornton testade sin egen krisberedskap.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.