ANNONS

Vattnet vällde in i deras villor

Gunnar Bergman och Jan Spanedal är två av de drabbade villaägarna i Bromsten. Många i området har upprepade gånger klagat hos Stockholm Vatten på skötseln av Bällstaån. ”Hela ån är ett fiasko”, säger Gunnar Bergman.
Gunnar Bergman och Jan Spanedal är två av de drabbade villaägarna i Bromsten. Många i området har upprepade gånger klagat hos Stockholm Vatten på skötseln av Bällstaån. ”Hela ån är ett fiasko”, säger Gunnar Bergman.
Vatten från Bällstaån stod upp till knäna och folk fick vada genom vattenmassorna.

Flera hus på Midgränd och Fristadsvägen vattenskadades när området vid Bromstens idrottsplats drabbades av en översvämning.

Grannarna rasar mot Stockholm Vatten.
ANNONS

Flera veckor efter översvämningen den 6 september brummar fortfarande en avfuktare på undervåningen hemma hos Jan Spanedal i Bromsten. När vattnet från Bällstaån vällde in i hans villa på Midgränd var han på bröllop i Helsingborg. En granne skickade bilder på ”sjön” utanför huset.

– Det var vatten överallt, säger Jan Spanedal.

När han kom hem på söndagskvällen den 6 september kunde taxin inte köra fram till huset.

– Vi fick ta av oss skorna och vada, berättar han.

Alla golv på undervåningen har nu fått rivas ut och alla saker har magasinerats. Utöver krånglet luktade det illa. Avloppsvatten hade läckt ut och blandat sig med vattnet från Bällstaån.

Flera andra villaägare i området drabbades också.

– Det här är det värsta jag varit med om, säger Gunnar Bergman på Fristadsvägen.

En granne fick sin pool totalförstörd och berättar för Lokaltidningen Mitt i att han tänker kräva skadestånd av Stockholm Vatten.

Flera som bor i området berättar att de klagat upprepade gånger till Stockholm Vatten på underhållet av Bällstaån, framför allt på rensningen av ett avrinningsgaller där mycket skräp samlas.

ANNONS

– Gallret finns ju just för att saker inte ska proppa igen den, men visst, kommer en stock flytande så kan det ju bli stopp snabbt. Jag vet att vår driftenhet var där vid två tillfällen den där helgen och rensade och till slut tog bort gallret just för att det inte skulle sättas igen, berättar Mathias von Scherling, utredningsingenjör vid Stockholm vatten.

Enligt honom berodde översvämningen på en kombination av ett extremt regn och den exploatering som gjorts i området de senaste åren, som ökat toppflödena. Nu oroar sig många i Bromsten för vad som ska hända i framtiden när det byggs ännu fler bostäder i industriområdet intill. Bromstens villaägareförening har kontaktat stadsbyggnadskontoret.

– Vi vill säkerställa att de utrett hur vattenflödena påverkas så att det inte blir kaos, säger Bengt Porseryd, föreningens ordförande.

Mathias von Scherling försäkrar att tunneln som leder vattnet under järnvägsbanken har utretts.

– Kulverten ska bli större, men egentligen behöver man se över hela ån eftersom det är stort exploateringstryck längs med den.

De senaste årens statistik på skadeståndsanspråk visar att antalet översvämningar stadigt ökar i Stockholm. Den främsta orsaken, enligt Stockholm Vatten, är klimatförändringarna.

– Om vi tittar tillbaka de senaste åren har de här väldigt kraftiga regnen inträffat vartannat år. Och avloppsnätet har inte kapacitet att ta hand om vattnet, säger Mathias von Scherling.

Fakta

Anmälningar om översvämningar ökar kraftigt

Översvämningar på grund av regn har varit Stockholm vattens vanligaste skadetyp de senaste åren och har stadigt ökat i antal.

2012 skickade 67 personer in skadeersättningskrav till Stockholm vatten efter översvämningar. Hittills i år har redan 141 krav kommit in – före översvämningen i Bromsten.

Även stopp i brunnar orsakar översvämningar. 2007 gjordes 337 felanmälningar av stopp i brunnar i hela Stockholms stad. 2014 var siffran uppe i 985 anmälningar. Hittills i år har 655 anmälningar inkommit, varav 31 i Spånga-Tensta.

Källa: Stockholm vatten AB, Trafikkontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.