ANNONS

Vattnet vällde in i hans villa

Undervåningen är totalt utblåst efter översvämningen. Vattnet stod cirka en halvmeter upp, berättar Jan Spanedal på Midgränd där avfuktaren fortfarande brummar.
Undervåningen är totalt utblåst efter översvämningen. Vattnet stod cirka en halvmeter upp, berättar Jan Spanedal på Midgränd där avfuktaren fortfarande brummar.
Avrinningsgallret i Bällstaån är ständigt igensatt, enligt flera boende i området. Stockholm Vatten säger att driftenheten rensade gallret två gånger under helgen när ån svämmade över.
Avrinningsgallret i Bällstaån är ständigt igensatt, enligt flera boende i området. Stockholm Vatten säger att driftenheten rensade gallret två gånger under helgen när ån svämmade över.
Jan Spanedals hus den 6 september. För att komma hem fick han vada.
Jan Spanedals hus den 6 september. För att komma hem fick han vada.
Vatten från Bällstaån stod upp till knäna och folk fick vada genom vattenmassorna.

Flera hus på Midgränd och Fristadsvägen vattenskadades när området vid Bromstens idrottsplats drabbades av en översvämning.

Nu rasar grannarna mot Stockholm Vatten.
ANNONS

Flera veckor efter översvämningen den 6 september brummar fortfarande en avfuktare på undervåningen hemma hos Jan Spanedal i Bromsten. När vattnet från Bällstaån vällde in i hans villa på Midgränd var han på bröllop i Helsingborg. En granne skickade bilder på ”sjön” utanför huset.

– Det var vatten överallt, säger Jan Spanedal.

När han kom hem på söndagskvällen den 6 september kunde inte taxin köra fram till huset.

– Vi fick ta av oss skorna och vada, berättar han.

Alla golv på undervåningen har nu fått rivas ut och alla saker har magasinerats. Utöver krånglet luktade det illa. Avloppsvatten hade läckt ut och blandat sig med vattnet från Bällstaån.

Flera andra villaägare i området drabbades också.

– Det här är det värsta jag varit med om, säger Gunnar Bergman på Fristadsvägen.

En annan granne fick sin pool totalförstörd och berättar för Lokaltidningen Mitt i att han tänker kräva skadestånd av Stockholm Vatten.

Flera av de boende berättar att de klagat upprepade gånger till Stockholm Vatten på underhållet av Bällstaån, framför allt vad det gäller rensningen av ett avrinningsgaller där det samlas mycket skräp.

ANNONS

– Gallret finns ju just för att saker inte ska proppa igen den, men visst, kommer en stock flytande så kan det ju bli stopp snabbt. Jag vet att vår driftenhet var där vid två tillfällen den där helgen och rensade och till slut tog bort gallret just för att det inte skulle sättas igen, berättar Mathias von Scherling, utredningsingenjör vid Stockholm vatten.

Enligt honom berodde översvämningen den 6 september på en kombination av ett extremt regn och den exploatering som gjorts i området de senaste åren som ökat toppflödena. Nu oroar sig många i Bromsten för vad som kommer att hända i framtiden när det byggs ännu fler bostäder i industriområdet i intill. Bromstens villaägareförening har kontaktat stadsbyggnadskontoret.

– Vi vill säkerställa att de utrett hur vattenflödena kommer att påverkas så att det inte blir kaos, säger Bengt Porseryd, föreningens ordförande.

Mathias von Scherling försäkrar att tunneln som leder vattnet under järnvägsbanken har utretts inför nybygget.

– Kulverten ska bli större, men egentligen behöver man se över hela ån eftersom det är stort exploateringstryck längs med den, säger han.

De senaste årens statistik på skadeståndsanspråk visar att antalet översvämningar stadigt ökar i Stockholm. Den främsta orsaken, enligt Stockholm Vatten, är klimatförändringarna.

– Om vi tittar tillbaka de senaste åren har de här väldigt kraftiga regnen inträffat vartannat år. Och avloppsnätet har inte kapacitet att ta hand om vattnet, säger Mathias von Scherling.

Fakta

Därför blev det översvämning

Översvämningar på grund av regn har varit Stockholm vattens vanligaste skadetyp de senaste åren och har stadigt ökat i antal.

År 2012 skickade 67 personer in skadeersättningskrav till Stockholm vatten efter översvämningar. Hittills i år har redan 141 krav kommit in – innan översvämningen i Bromsten.

Även stopp i brunnar orsakar översvämningar. År 2007 gjordes 337 felanmälningar av stopp i brunnar i hela Stockholms stad. År 2014 var siffran uppe i 985 anmälningar. Hittills i år har 655 anmälningar inkommit varav 31 i Spånga-Tensta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.