ANNONS

Vattnet var otjänligt vid Ängbybadet

I början av juli klassades badvattnet vid Ängbybadet som otjänligt och Miljöförvaltningen avrådde från bad. Bilden är en arkivbild.
I början av juli klassades badvattnet vid Ängbybadet som otjänligt och Miljöförvaltningen avrådde från bad. Bilden är en arkivbild.
Kvalitén på badvattnet på Brommas två strandbad – Ängbybadet och Solviksbadet – är för det mesta utmärkt. Men den 4 juli fick vattnet vid Ängbybadet anmärkning och miljöförvaltningen avrådde från bad.
ANNONS

Miljöförvaltningen tar regelbundet badvattenprover vid strandbaden i Stockholm. Den 4 juli var det för höga halter av e-colibakterier vid Ängbybadet västra strand. Bakterien kan orsaka kräkningar och diarréer om man råkar svälja vatten. Även halterna av en annan bakterie, enterokocker, var för hög vid den västra stranden och provtagarna skrev ”otjänligt” i sin rapport om vattnet.

– Där satte vi upp skyltar, säger Danuta Persson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Miljöförvaltningen.

På den östra sidan av Ängbybadet uppmättes också förhöjda halter av e-coli – men inte lika höga så där blev utlåtandet ”tjänligt med anmärkning”.

Men när prover togs igen den 11 juli var badvattnet vid Ängbybadet helt utan anmärkning och faran var över.

Det som miljöförvaltningen identifierar som möjliga anledningar till att det blir förhöjda halter av bakterier i vattnet vid Ängbybadet är dels enskilda avlopp från fritidshus, otillåtna utsläpp av avloppsvatten från båtar vid Ängby Båtklubb och utsläpp från Ängby Camping.

Annat som påverkar badvattenkvalitén är fågelspillning – och om det är många som badar samtidigt.

Det är sällan badvattnet får anmärkning vid Ängbybadet. Bara vid två av cirka 50-talet provtillfällen den senaste fem åren har badvattnet fått anmärkningen ”otjänligt”.

Vid Solviksbadet har badvattnet vid alla provtagningar sommar en 2016 varit helt okej. Solviksbadet har bara fått anmärkningen ”otjänligt” vid ett tillfälle de senaste fem åren. Det var sommaren 2013.

Sommaren 2016 har det varit algblomning vid flera strandbad vid Mälaren – men inte vid Ängbybadet och Solviksbadet. Vid algblomning avråds från bad eftersom algerna utvecklar gifter.

ANNONS

– Det uppkommer varje år och det ska man ha respekt för. Man måste titta på vad som finns i vattnet, säger Danuta Persson.

Nu tycks faran vara över.

– Allt beror på vädret och om det blåser men just nu är det bra på de ställen jag har varit på, säger Danuta Persson.

Fakta

Algblomning i Mälaren i juni

Miljöförvaltningen har tagit badvattenprover vid flera tillfällen vid strandbaden i Bromma sommaren 2016. Här är resultatet:

Solviksbadet: Vid samliga mätningar den 20 juni, 4 juli och 11 juli var badvattnet utan anmärkning.

Ängbybadet, västra stranden: Vid mätningar 8 juni, 20 juni och 11 juli var vattnet utan anmärkning. Vid mätningen den 4 juli var det för höga halter av e-colibakterier och förhöjda halter av enterokocker. Vattnet klassades som otjänligt och skyltar sattes upp.

Ängbybadet, östra stranden: Vid mätningar den 8 och 20 juni var vattnet utan anmärkning. Den 4 juli fick vattnet anmärkning för förhöjda halter av enterokocker och e-colibakterier. Allmänheten avråddes inte från bad.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.