Växande intresse för odling på gatan

Grönsaker som växer i lådor utanför hyreshusen och skördas tillsammans av grannarna – Tyresö trädgårdssällskap hoppas på stadsodlingar på kommunens mark.

När klimatdebatten intensifieras och matlarmen duggar tätt drömmer allt fler om att odla fram sin egen mat. Spontana stadsodlingar dyker nu upp på allt fler platser, även här i Stockholm.

Tyresö kulturenhet och Tyresö trädgårdssällskap höll i förra veckan ett föredrag för Tyresöborna om fenomenet.

– Detta görs redan i Paris, New York och på flera platser i Stockholm, säger Ingeli Åkerberg, ordförande i Tyresö trädgårdssällskap och en av initiativtagarna till mötet.

Författaren till boken ”Gatsmart odling”, Ulrika Flodin-Furås, höll föredrag om hur man kan göra för att odla på offentlig mark och efteråt följde en diskussion bland inbitna trädgårdsfantaster och miljömedvetna Tyresöbor.

Gatsmart odling är ett alternativ för den som bor i lägenhet men som ändå vill sätta sina gröna fingrar i jorden. Vanligt är att bygga lådor för att odla sina grönsaker i.

Ingeli Åkerberg tror på gemensamma odlingar som ett led för god sammanhållning bland grannar.

Vid stadsodlingar bygger man ofta lådor ovanför marken för att ge grödorna bästa möjliga förutsättningar.

– I kommunens jord kan det finnas tungmetaller och det behövs också lite höjd för att inte hundar ska komma åt att kissa i odlingen, förklarar Ingeli Åkerberg.

Kan man verkligen odla på offentlig mark utan att skörden utsätts för skadegörelse?

– Erfarenheten verkar faktiskt visa att det blir tvärtom. Med stadsodlingar ser folk ser sin omgivning i högre grad och det brukar få människor att känna starkare för sitt område. Man får något gemensamt att samlas kring och prata om. Det kan uppstå en form av kvartersromantik kring det hela, säger hon.

Nu hoppas Ingeli Åkerberg att ett nätverk för gatsmart odling ska startas.

– Det finns redan i Haninge och Nacka och vi hoppas nu på mer respons från Tyresö kommun. Den som är intresserad kan höra av sig till gatu- och parkförvaltningen i Tyresö.

Fakta

Odla med andra på allmän mark

Stadsodling går ut på att människor går ihop och odlar frukt och grönt på en offentlig plats.

Några av de första koloniträdgårdarna i Stockholm började som spontana odlingar.

Lämplig mat att odla i stadsmiljö är bland annat sallad, jordgubbar, tomat, squash och kryddörter.

Stadsodlingar kan vara politiska eller konstnärliga. I andra fall odlar man bara för att äta maten.

Källa: Ulrika Flodin Furås, författare