Här växer vikingaskeppet fram vid E4:an

Stefan Österman. - Uppsättning av vikingaskepp vid E4:an i Upplands Väsby
Att bygga vikingaskepp
Ett 12 meter långt vikingaskepp växer fram på en slåtteräng intill E4:an, i höjd med Upplands Väsby. De gräsklädda figurerna ska ändra hur bilister som susar förbi ser på naturen.
– Över hela världen dör pollinerande insekter ut, säger naturvårdaren Annelie Sjödin.

På en slåtteräng i Upplands Väsby växer stora figurer av armeringsjärn och gräs sakta fram. Höet har inte slagits med hjälp av traktor, utan på gammalt vis av nordsvenska arbetshästar. Metodiskt binds det sedan till järnen och efterhand framträder årets skapelse: ett tolv meter långt vikingaskepp.

– Väsby är ju känt för sina gamla gravhögar och har mycket historik, det är därför vi har vikingatema, säger naturvårdaren Annelie Sjödin.

Det är fjärde året i rad hon och hennes kollegor gör gräsfigurer här, precis intill E4:an, i höjd med Upplands Väsby. Tidigare år har de bland annat byggt highland cattle-kossor, ett gammalt par med lie och en vikingakvinna som stod med sin get och sin gris och vinkade till förbipasserande bilister.

Ska få bilister att tänka till

Har du kört på E4:an till eller från Arlanda senaste åren har du förmodligen sett dem, och det är precis det som är tanken.

– De är till för att folk ska bli nyfikna och tänka till. Budskapet är att vi måste tänka om kring hur vi sköter vår natur, säger Annelie Sjödin.

Annelie Sjödin - Uppsättning av vikingaskepp vid E4:an i Upplands Väsby

Annelie Sjödin binder metodiskt gräs vid armeringsjärnen.

Hela dagen har hon och hennes kollegor, bland andra medarbetare från den närliggande Gunnes gård, arbetat mödosamt i solen med skapelsen.

– Det är tungt. Det tuffaste är dånet från motorvägen, att befinna sig så nära bruset en hel dag, säger Annelie Sjödin.

– Men det går bra. Det är väldigt många bilar och lastbilschaufförer som tutar och visar sin uppskattning, lägger hon till.

Skeppet ska få sköra örter att komma tillbaka

Vikingaskeppet är en del av den så kallade Livslinjen, ett projekt för att skapa en grön korridor mellan Arlanda och Ulriksdal i Solna, där arter ska kunna sprida sig.

Normalt sett slås gräset på den här typen av ängar med traktor och får sedan ligga kvar. Det skapar problem för floran, enligt Annelie Sjödin.

– Då bildas som tjocka kakor som de små, finare blommorna inte klarar av. De har ingen chans att få solljus och etablera sig i en sån miljö, säger hon.

”Ett hot mot hela mänskligheten”

Längs Livslinjen tas gräset i stället upp, för att på så sätt gynna andra arter.

– Det är ett försök att få tillbaka de här örterna, som har svårt att klara av konkurrensen i det höga gräset där invasiva arter annars etablerar sig, som lupiner.

De mindre örterna gynnar i sin tur pollinerande insekter.

– De försvinner över hela världen och dör ut om det inte finns någon mat för dem, vilket är ett hot mot hela mänskligheten, säger Annelie Sjödin.

Hemlighetsmakerier kring skeppets framtid

Arbetet under solen fortsätter. Än är det mycket kvar innan verket är färdigställt. De tidigare årens figurer, gumman med sina djur och highland cattle-kossorna, ska dessutom komma tillbaka, återskapas och placeras i båten. Men till slutet av veckan hoppas Annelie Sjödin att allt står klart.

– Jag hoppas vi kan lyfta i gräsfigurerna i båten under torsdagen, säger hon.

Hur länge kommer de stå kvar sen?

– Åtminstone ett halvår. De andra figurerna har stått hela året, men den här kommer stå ett halvår.

Vad händer efter det?

– Det är hemligt.