Vaxholm en rolig kommun

I Vaxholm finns stor chans att du kan ha roligt.
I Vaxholm finns stor chans att du kan ha roligt.
Gillar du att bo i Vaxholm? Det borde du göra! Enligt en ny ranking är det Sveriges tionde roligaste kommun. I länet är det bara Stockholm som rankas högre.

En del svenska kommuner är roligare än andra.

Det är utgångspunkten i en ny rapport från organisationen Fastighetsägarna.

I den rapporten har de tagit fram ett nöjesindex baserat på antal restauranger, serveringstillstånd och nöjesföretag per 10 000 invånare. Sedan har samtliga 290 kommuner rankats. Ju fler nöjesinstanser desto högre poäng får en kommun.

Om man ska tro på rapporten är Vaxholm en av de roligaste platserna i Sverige att bo på. Kommunen hamnar på plats nummer 10 av 290.

Sett till övriga kommuner i länet ser det ännu bättre ut. Vaxholm räknas som näst roligast, endast Stockholm får högre poäng.

Faktum är att Vaxholm därmed bryter en trend. Förortskommuner till större städer får generellt låga poäng, enligt David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna.

– Det här tycker vi var anmärkningsvärt i vår studie. Det visar att pendlingskommunerna är just bara en plats att bo på. Även för nöjeslivet pendlar vi in till storstan, säger han i ett pressmeddelande.

Storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö tenderar att suga upp nöjeslivet från omkringliggande kommuner och förlägga det till sina egna centrum. Men Vaxholm bryter alltså den trenden.

Det förklaras till stor del av att kommunen är ett populärt semestermål på sommaren. Vaxholm lever upp under den varma årstiden och får då ett rikt eget nöjesliv. Då reser många Stockholmare till Vaxholm för att ta del av nöjeslivet istället för tvärtom.

– Vaxholm har ett gott renommé, det är ett populärt utflyktsmål. Jag tror att många uppskattar att det är så enkelt att ta sig hit men att man ändå får den där skärgårdskänslan, säger Lars Lindgren (M) ordförande i Vaxholms kommunstyrelse.

Han säger att det är sporrande att bli utsedd till Sveriges tionde roligaste kommun och att de ska jobba för att bli ännu bättre.

– Nu jobbar vi på att göra kastellet mer tillgängligt med den nya färjan, när den är på plats så ska vi klättra till en sjätte eller sjundeplats, säger han.

Fakta

Nöjesindex tio i topp

1. Åre

2. Borgholm

3. Stockholm

4. Malung-Sälen

5. Strömstad

6. Härjedalen

7. Arjeplog

8. Sotenäs

9. Tanum

10. Vaxholm

Källa: Källa: Fastighetsägarna