Vaxholm krogtätast i länet

Matthias Hamilton är chef på Hamnkrogen i Vaxholm. ”Jag visste inte att Vaxholm låg i topp i länet.” säger han.
Matthias Hamilton är chef på Hamnkrogen i Vaxholm. ”Jag visste inte att Vaxholm låg i topp i länet.” säger han.
Vaxholmsborna har det väl förspänt med krogar.

I alla fall på sommaren.

Turistindustrin har gjort att kommunen placerar sig i länets absoluta topp när det gäller antalet utskänkningstillstånd.

Åre, Borgholm, Strömstad, Malung-Sälen, Båstad – och så Vaxholm.

Det handlar om små kommuner som befinner sig i rikstoppen när det gäller antalet utskänkningstillstånd i förhållande till befolkningsmängden. En starkt bidragande orsak är turismen.

– Här i Vaxholm är majoriteten av ställena säsongsberoende, säger Matthias Hamilton som är chef på Hamnkrogen i Vaxholm.

På sommaren när turisterna flockas i Vaxholm är krogarna fler. Det är också då Hamnkrogen serverar som mest alkohol. Men fokuset ligger inte på dryck.

Och enligt socialnämndens ordförande Annicka Hörnsten Blommé (M) finns inga pubar eller drinkbarer i kommunen.

– Till Vaxholm kommer mest familjer och par och de besöker våra restauranger, säger hon.

– Vintertid står alkoholen för 10 procent av omsättningen hos oss. Går alkoholen upp i försäljning går även maten det. När turistsäsongen är över serverar vi nästan ingen alkohol alls. Då är det mest lunchgäster, säger Matthias Hamilton på Hamnbaren.

Enligt statistik fanns 31 tillstånd vid årsskiftet vilket blir 35,5 tillstånd per 10 000 personer över 15 år i Vaxholm.

De flesta tillhör krogar i kommunen, men den som studerar tillstånden för i år hittar också båtar som trafikerar Vaxholm, till exempel båtarna Cinderella som går mellan Stockholm city och Vaxholm.

Bland tillstånden finns också Vaxholms biografteaters vänner och Systembolagets lärcenter/Skarpö kursgård.

Från och med 2012 har Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd tagit över ansvaret för tillstånden. Dessförinnan var det socialnämnden i Vaxholm.

– Jag har suttit i nämnden under två mandatperioder och under den perioden har ingen krog fått tillståndet indraget. Vi gör kontroller och jag tycker att det fungerar bra. Samtidigt har vi kanske nått en gräns nu. Vi måste kunna genomföra våra kontroller, säger Annicka Hörnsten Blommé.

I Österåker är det tvärtom – antalet serveringstillstånd är bara 12,04 per 10 000 invånare, tydligt under rikssnittet 16,33.

Antalet har legat ganska stadigt på den nivån de senaste åren, enligt Robert Matt, alkoholhandläggare.

Att det är lägre än snittet tror han inte ska tolkas som att det saknas krogkultur i Österåker eller att invånarna hellre åker till Stockholm för att rumla.

– Jag jobbar även i Danderyd, och där åker man oftare till stan, men så tror jag inte att det är i Österåker.

I stället tror han att det kan bero på att krogarna är färre, men större i Österåker.

– Det tror jag stämmer väldigt väl.

Även i Täby är krogarna med alkohol färre per innevånare.

– Täbyborna kanske åker till Vaxholm i stället, skojar Sofia Bergstad som är alkoholhandläggare på Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

När turist- säsongen är över serverar vi nästan ingen alkohol alls.Matthias Hamilton Krogchef