ANNONS

Vaxholms nya styre: ”Kommunen ska växa måttligt”

Malin Forsbrand (C), Jan Olof Schill (S) och Michael Baumgarten (L).
Malin Forsbrand (C), Jan Olof Schill (S) och Michael Baumgarten (L).
Bara några dagar för jul blev det klart att Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna kommer att styra Vaxholms kommun – trots att de bara har en knapp tredjedel av rösterna. Så vad vill de göra, och hur ska de få igenom sina förslag?
ANNONS

– Vi behöver jobba mer med förankring och dialog, säger Malin Forsbrand (C), kommunstyrelsens nya ordförande i Vaxholm.

– Och det finns två partier som vi tror kommer att vara konstruktiva i det.

Hoppas på stöd både från M och WP

Vaxholms nya minoritetsstyre med C, L och S har bara har tio mandat av totalt 31 i fullmäktige. De två största partierna i kommunen:  Waxholmspartiet och Moderaterna har vardera åtta respektive sju mandat.

– Det bygger mycket på att antingen det ena eller det andra partiet stödjer oss, säger Jan Olof Schill (S), förste vice KSO.

– Det kommer att bli en del kompromisser, säger Michael Baumgarten (L).

Malin Forsbrand (C)

– Det var på tiden, säger Malin Forsbrand (C), om att hon valts till Vaxholms första kvinnliga KSO.

Vaxholms nya mittensamverkan är påfallande avslappnad när vi träffas i de röda sofforna i Malins KSO-rum. I korridoren utanför hänger porträtt på hennes företrädare. Bredvid Per Mossebys porträtt väntar en ledig plats på partikamraten Lars Lindgren (M).

Malin Forsbrand är den första kvinnan i raden med över tjugo män som börjar med drätselkammarens ordförande  E. L. L. Cederstedt på 1860-talet.

ANNONS

Vad är mest akut att göra i Vaxholm?

– Prioriteringsarbetet har startat. Det vi är överens om är de kommunala övergripande målen livskvalitet, miljö och en budget i balans. Men i år har vi bara att leva med budgeten som den förra majoriteten beslutade, säger Michael Baumgarten.

Både Jan Olof Schill och Malin Forsbrand tar upp trafiken och säkrare vägar som ett område där man vill förbättra. I det gemensamma programmet kan man bland annat läsa att skolvägar ska vara trygga och säkra och att gång– och cykelvägar ska byggas längs Rindövägen, längs Överbyvägen och från Kullön till Söderfjärdsskolan.

Vaxholm ska växa måttligt

Det nya minoritetsstyrets har även kommit överens om hur man vill att kommunen ska växa. Det ska ske på ett ”hållbart sätt”.

– Vi ska revidera tillväxttakten. Vi vill ha en måttlig tillväxttakt. Vi vill ta fram en ny översiktsplan och revidera exploateringsprogrammet, säger Michael Baumgarten.

I reda tal kan det innebär att man halverar tillväxttakten – från planerade 4 000 nya invånare till runt 2 000.

Halverad tillväxt

– Nu är vi 12 000 och den förra planen siktade på 16 000 invånare år 2030. En halvering av detta är rimligt. Men antalet är inte det viktiga, utan att det finns planering så att infrastruktur och kommunal service blir anpassad till de nya invånarna, säger Jan Olof Schill.

Som Mitt i berättat tidigare har det nya styret inga planer på att stoppa exploateringen av Norrberget, om detaljplanen vinner laga kraft och avtalet inte går att ändra. Däremot har partierna lärt sig av debatten kring Norrberget.

– Att starta medborgardialoger är en lärdom efter valet. Vi vill arbeta aktivt med demokratifrågor, säger Malin Forsbrand.

Vad blir den största skillnaden mot om moderaterna fått vara med och styra?

– Det blir en större lyhördhet mot medborgarna om hur samhället ska utvecklas och de styrande kommer att förklara bättre vad som ska göras, säger Jan Olof Schill.

– Skatten sänks inte, säger Michael Baumgarten.

– I alla fall inte på en gång, tillägger Malin Forsbrand.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.