Vaxholms nya styre dröjer – sammanträde ställs in

I början av november bör det vara klart vilka som kommer styra Vaxholm.
I början av november bör det vara klart vilka som kommer styra Vaxholm.
Vilka som ska regera Vaxholm i framtiden är ännu inte klart. Nu har fullmäktigemötet då det skulle varit färdigt ställts in och besked dröjer till nästa möte i november.

Alliansen med stöd av SD eller något annat oppositionsparti eller oppositionen med stöd av ett eller fler allianspartier? Vilka som kommer styra Vaxholm de kommande fyra åren är fortfarande oklart.

I god tid till det första fullmäktigemötet med Vaxholms nyvalda ledamöter 22 oktober var det tänkt att partierna skulle kommit överens. Så blev det inte.

Möte i november

I stället har sammanträdet ställts in, meddelar kommunen. Nästa planerade fullmäktigemöte är 12 november.

– Det tar tid att bryta ett inkört mönster. 1983 bildades Vaxholms kommun i den här formen*  – och i 35 år har samma politiska mönster regerat, säger Jan-Olof Schill (S), som är den som suttit allra längst i Vaxholms fullmäktige – mer än 30 år.

– När nu det parlamentariska underlaget för att bilda majoritet har ändrats, ja då blir det krångligt.

Första uppgift för Vaxholms nya fullmäktige är att välja ett nytt presidium – fullmäktiges ordföranden och ersättare. En förutsättning är att partierna kommit överens om vilka som ska formera den nya majoriteten.

När får vi veta vilka som kommer styra Vaxholm?

– Nästa deadline är 5 november eftersom kallelsen till fullmäktige måste gå ut en vecka innan mötet 12 november. Då måste man veta att det finns en majoritetsöverenskommelse. säger Jan-Olof Schill.

– Men det bör ju hända något de närmaste veckorna. Nu arbetar alla för att utse presidiet.

– Det börjar bli ganska akut att man kommer till skott med förhandlingarna.

Svårt att komma överens även 2006

Det här är inte första gången man haft svårt att komma överens i Vaxholmspolitiken, berättar Jan-Olof Schill. I valet 2006 fick moderaterna egen majoritet i Vaxholm,16 mandat, men partiet var splittrat i två lika stora falanger som inte kunde komma överens.

– Eftersom de hade svårt att komma överens löstes det med att en centerpartist fick bli kommunalråd (Bengt Hansson, reds anm).

 

*1974-1983 var Vaxholm sammanslaget med Österåkers kommun under namnet Vaxholms kommun, men med Åkersberga som centralort.