Mer än hälften, 55 procent av flickorna i nionde klass i Vaxholm uppger att de varit berusade. Bland pojkarna i 15-16-årsåldern hade 30 procent varit berusade. Det kan jämföras med snittet i hela länet – 37 respektive 24 procent.
Det framgår av Stockholmsenkäten 2024 som bland annat ställt frågor om droger och spel om pengar.
Österåker inte med
I undersökningen har drygt 19 000 unga i årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet deltagit. Av länets 26 kommuner har samtliga deltagit – utom Österåker, som inte varit med i Stockholmsenkäten sedan 2018.
I Vaxholm svarade 64 pojkar och 53 flickor årskurs 9 på enkätens cirka 350 frågor.
Förutom att fler varit berusade uppgav också betydligt fler än länssnittet i Vaxholm att de känt sig berusade under den senaste fyraveckorsperioden.
14 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna i Vaxholm uppgav dessutom att de storkonsumerar alkohol en gång i månaden eller oftare.
Även det är mer än länssnittet, men ändå betydligt mindre än Danderyd som sticker ut med siffrorna 18 respektive 27 procent.
Även när det gäller snus och rökning tycks Vaxholms unga ligga högre än länssnittet, men det är skillnader mellan könen. Bland flickor är rökning vanligare medan pojkarna oftare snusar.
Av flickorna uppgav mer än var femte, 23 procent, att de röker cigaretter eller e-cigaretter dagligen eller ibland, medan motsvarande bland pojkarna bara var fem procent.
Knark lättillgängligt
När det gäller de som använder vitt snus eller traditionellt snus dagligen eller ibland var siffrorna omvända: 19 procent av pojkarna svarade ja på frågan men bara åtta procent av flickorna.
– Den breda marknadsföringen av vitt snus har resulterat i att vi får allt fler nikotinister – och det är så klart en dålig utveckling, säger Jonas Melinder utvecklingsledare för ANDTS-frågor (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) på Länsstyrelsen Stockholm.
Andelen som provat narkotika var däremot som länssnittet – ungefär var tionde elev, medan ytterligare 18 procent av flickorna och 13 procent av pojkarna uppgav att de haft möjlighet att prova. Andelen som uppgav att de använt narkotika de senaste fyra veckorna var däremot mycket låg, totala bara runt en procent.
När det gäller spel uppgav noll procent av flickorna men hela 44 procent av pojkarna i Vaxholm att de satsat pengar på spel de senaste tolv månaderna, vilket är näst mest i länet. Däremot uppgav ingen av pojkarna att de haft problem av sitt spelande under den nämnda perioden.