Vaxholmsbo friad från stöld av virke

En Vaxholmsbo som tog virke som tillhörde Trafikverkets färjerederi frias från stöld.

Enligt Svea hovrätt visar utredningen att han uppfattat virket som övergivet.

– Det är så himla skönt att ha fått upprättelse. Men det har varit en jobbig process, säger Vaxholmsbon, som först blev dömd för stöld i tingsrätten.

Hela historien började i april för snart två år sedan då mannen råkade cykla förbi virkeshögen som låg cirka 60 meter från färje­läget vid Oxdjupet på Rindö.

En man på platsen som höll på att lasta virke i sin egen bil sa att det var övergivet. Det var då Vaxholmsbon fick idén att ta en del av timret för att använda till sin trädgård. Virkeshögen var inte märkt eller avspärrad och såg, enligt Vaxholmbon, ut att bestå av kanske 30 år gamla stockar. För säkerhets skull ringde han ändå kommunen som inte kände till högen. Han knackade även på hos färjerederiet, men där fanns ingen.

Någon dag senare återvände han och lastade bilen. Men efter att ha hämtat ännu en omgång virke fick han oväntat besök. Det var färjederiets personal som berättade att de fotograferat honom och att virket var deras och skulle återanvändas. De hävdade också att virket varit i gott skick och att det skulle kosta 28 000 kronor att ersätta det.

– Det var nyanskaffningspriset som jag fick betala för nytt virke, säger rederi­ingenjören Ralf Sass.

Vaxholmsbon berättar om en jobbig tid:.

– Jag ringde färjerederiet och polisen och sa att jag kunde betala, men sedan jag betalat blev det ändå åtal, trots att Trafikverket lade ner sin polisanmälan.

I tingsrätten dömdes han för stöld till 35 000 kronor i dagsböter. Men enligt Vaxholmsbon har virkesexperter han talat med bedömt att virket bara var kostade knappt hälften så mycket som han betalat. Han anlitade därför en ny advokat och överklagade.

– När rättegången närmade sig mådde jag så dåligt och började ångra att jag överklagat. Men sedan blev det en tvärvändning. Jag trodde inte mina ögon när läste domen – då var det en seger!

Jag trodde inte mina ögon när läste domen – då var det en seger!Den friade vaxholmsbon