ANNONS

Vaxholmsbo köpte sex av 14-åringar

Med vodka, cigaretter och några hundralappar som betalning köpte Vaxholmsbon sex av 14-åringar. Nu har mannen och två andra sexköpare fått sina domar.
ANNONS

Vid två tillfällen, 2009 och 2010, förmådde Vaxholmsbon 14-åriga flickor ha sex med honom mot betalning. Nu har Vaxholmsbon, som är i 30-årsåldern, och ytterligare två sexköpare dömts av för köp av sexuell handling av barn. En av männen dömdes dessutom för sexuellt utnyttjande.

Enligt den ena av de två flickorna kom hon i kontakt med Vaxholmsbon 2009. I hans hem hade hon sex med honom och fick som betalning en liter vanilj­vodka och två paket cigaretter. Flickan har berättat att det var första gången hon sålde sex och att Vaxholmsbon brukade bjuda på alkohol när de träffades. Att hon bara var 14 år är hon ”ganska säker” på att han kände till.

Ett halvår senare köpte Vaxholmsbon åter sex av flickan, den här gången tillsammans med hennes då 14-åriga väninna. Betalningen blev åter en flaska sprit, cigaretter och dess­utom runt femhundra kronor. Utan att flickorna märkte tog mannen dessutom nakenbilder.

De två flickorna sålde även sex till andra män –bland annat en Söderorts- och en Tyresöbo som nu också dömts. Vaxholmsbon, som tidigare är ostraffad, dömdes till villkorlig dom och 150 dagsböter, totalt 45 000 kronor. Han ska dessutom betala 15 000 kronor i skadestånd till flickorna. De två andra männen dömdes till villkorligt dom respektive åtta månaders fängelse. Samtliga tre friades från åtalspunkten våldtäkt mot barn.

– Jag kommer att överklaga. Det är ett så pass allvarligt brott att det borde vara fängelse för alla tre. Flickorna har varit i ett utsatt läge och männen har varit likgiltiga inför deras ålder, säger kammar­åklagare Robert Näppi.

Härvan nystade uppflickorna själva kontaktade socialtjänsten eftersom de mådde dåligt.

Flickorna hade börjat sälja sex bland annat för att kunna köpa narkotika och att de efter händelsen i Vaxholm hade skapat ett chattkonto på internet för att komma i kontakt med nya sexköpare. På sin profil­sida på forumet presenterade flickorna sig som ”14- och 15-åringar från Stockholms innerstad” och skrev att de var ”till salu” .

Vaxholmsbon uppgav för rätten att han inte förstått att flickorna var under 15 år och förnekade att ha betalat för sex. Han uppgav också att han inte sett något fel i att ge alko­hol till tonåringar.

Det borde vara fängelse för alla tre.Kammaråklagare Robert Näppi

ANNONS