ANNONS

Vaxholmsbo körde som en dåre – dömdes

Bilförare
Mannen fångad på bild vid en mack och av polisens kamera.
Flera gånger gav sig den unge Vaxholmbon ut på vägarna i en lånad bil, utan körkort, och utan att bry sig om trafikregler. Nu har han dömts till fängelse – för att bland annat ha blåst på i 170 på Vaxholmsvägen, kört på gångvägar och mot rött ljus.
ANNONS

Mitt i natten bestämde sig en polispatrull i Täby för att följa efter en misstänkt bil som körde in på Vaxholmsvägen. Jakten gick i 170 och föraren i den misstänkta bilen stannade inte trots att polisen gjorde tecken.

Undvek spikmatta

I stället fortsatte den i 120 i centrala Vaxholm. På Rådhusgatan körde den mot enkelriktat och lyckades sedan undvika en spikmatta som polisen satt upp. En stund senare hittades bilen övergiven vid Askrike camping på Bogesund. Efter ytterligare en dryg timme grep polisen en ensam andfådd man som gick till fots på Bogesundsvägen.

Händelsen inträffade i augusti 2016.

Greps till fots på Bogesund

En månad senare var det dags igen. Då ertappades mannen med att köra från stan till Vaxholm utan att bry sig det minsta om rödljus. Enligt åtalet körde han mot rött flera gånger i Stockholms innerstad, i Danderyd och i Vaxholm och  ”vida över hastighetsbegränsningen”. På Vaxholmsvägen körde han med släckta strålkastare trots att det var mitt i natten. Färden slutade sedan han först kört mot körriktningen inne i Vaxholm och sedan kört på gångvägar.

Dömd flera gånger

Nu har föraren, en Vaxholmsbo i 20-årsåldern, dömts för händelserna och för att ytterligare sex gånger kört utan körkort – senaste förra våren. Mannen dömdes av Attunda tingsrätt  för vårdslöshet i trafik, åtta fall av grov olovlig körning samt grov vårdslöshet i trafik till fyra månaders fängelse.

Åklagaren ville också att bilen skulle beslagtas och förverkas, men det höll inte tingsrätten med om, eftersom bilen var skriven på en annan person.

Nekar till en buskörning

Enligt Vaxholmsbon var det vänner till honom som körde bilen vid det första tillfället, i övrigt har han erkänt det mesta.

Mannens körning har, enligt tingsrätten, ”skett helt utan hänsyn till övriga vägtrafikanter” och han har dessutom ”visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom”.

Vaxholmsbon är tidigare dömd flera gånger i huvudsak för olika trafikbrott.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.