Vaxholmsbor fick demokratipris

Marianne Isaksson, Catarina Baldo Zagadou 
och Lasse Zackrisson.
Marianne Isaksson, Catarina Baldo Zagadou och Lasse Zackrisson.
Bara några dagar efter segern i folkomröstningen har folkinitiativet "Rädda Norrbergsskolan" fått det nyinstiftade priset "Demokratirosen" för årets bästa folkinitiativ. Priset delades ut på demokratidagarna i Falun.

– Vi var inte alls beredda på att vi skulle få priset. Vi blev jätteglada och omtumlade, säger Catarina Baldo Zagadou, ordförande för föreningen Bevara Norrberget.

 Tillsammans med vapendragarna Marianne Isaksson och Lasse Zackrisson fick hon ta emot priset ”Demokratirosen” i går (13/9), på demokratidagarna i Falun.

Demokratirosen

Bakom priset står nybildade ideella föreningen folkinitiativ.se som finansieras av studieförbundet Demokratiskolan och stiftelsen European foundation for democracy.

– De får priset för att de har bidragit till att använda det här instrumentet (det förstärkta folkinitiativet) på rätt sätt och lärde sig av sina misstag när de försökte få till folkomröstningen första gången, säger Bruno Kaufmann, demokratiforskare och engagerad i folkinitiativ.se.

– Och för att de bidragit till det offentliga samtalet.

Vill ställa ut på biblioteket

Bevara Norrberget fick priset i konkurrens med folkinitiativ i Dorotea kommun och i Norrtälje.

 – Nu vill vi ställa ut priset på bibblan i Vaxholm, för det är ett fint demokratipris – men vi har ännu inte fått svar från kommunen, säger Catarina Baldo Zagadou.