Vaxholmskrog varnades efter skatteslarv

Winbergs bar i Vaxholm har fått en varning för att de slarvat med skatteinbetalningar.
Winbergs bar i Vaxholm har fått en varning för att de slarvat med skatteinbetalningar.
Winbergs bar i Vaxholm ligger pyrt till sedan man åter låtit bli att betala skatter i tid. Nu säger kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd till på skarpen, vilket på sikt kan leda till att krogen mister sitt tillstånd att servera alkohol.

Winbergs bar vid Hamnplan i Vaxholm har fått en varning för att man misskött sig. Det beslutade Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd efter en rutingranskning tidigare i år.

Vid granskningen visade det sig att krogen sedan 2015 fått tretton betalningsuppmaningar för skatteskulder. Dessa har vid tio tillfällen ”lett till restförda skatteskulder hos kronofogden varav samtliga på betydande belopp”.

– Vi pratar hundratusentals kronor varje gång. Det är jättemycket pengar, säger Martin Rodell, alkoholhandläggare till Mitt i.

Redan 2014 fick bolaget en erinran av Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd för att man inte heller då betalat skatten i tid.

Vad är förklaringen till att man slarvat med skatten?

– De menar att deras verksamhet är väderberoende och att de hade en tuff start på sommarsäsongen 2015 och att arbetsgivaravgiften höjts. Men vi fäste inte så mycket vikt vi det eftersom det sett ut så här flera år i rad.

Vad innebär en varning?

– Det är ju en trappa. Först fick de en erinran och nu en varning. Fortsätter beteendet och det ser likadant ut i framtiden då är frågan om de är lämpliga att ha alkoholtillstånd.

Vid en inspektion i somras av miljö- och hälsoskyddskontoret visade det sig också att ”ett antal gäster” satt utanför Winbergs serveringsområde och drack öl och vin.

– Det är ju inte bra, men det var nog ett enstaka tillfälle, säger Martin Rodell.

– Men tillsammans med skatteskulderna får ju alla avvikelser extra uppmärksamhet.

Mitt i har varit i kontakt med Winbergs ägare men hon vill inte kommentera beslutet. Beslutet om varning kan överklagas.