ANNONS

Vaxholmspappor bäst i länet på föräldraledighet

pappaledig Vaxholm
Christian Lundblad, dottern Elea 5 månader och mamma Josefin Lange.
Papporna i Vaxholm tar täten när det gäller att vara hemma med sina barn och ta ut föräldrapenning. Det visar nya siffror från Försäkringskassan.
ANNONS

Från samlingsrummet på öppna förskolan Skeppet i Vaxholm hörs ”I ett hus vid skogens slut”, ”Lilla snigel” och andra barnvisor lågmält och milt.

Just i den här gruppen för 0-1 åringar är bara en pappa med, men det brukar vara fler när barnen är lite äldre berättar förskollärare Eva Ekberg som leder sångstunden.

Christian Lundblad är här med sin dotter Elea 5 månader och mamma Josefin Lange. Han är en av många Vaxholmspappor som valt att vara föräldraledig – två månader i somras tillsammans med Josefin, och när Elea blir lite större ska han ta en längre pappaledighet.

Mycket jobb

– Det var mer arbete än jag trodde, berättar han om första tiden med barn.

– Man är på helspänn hela tiden, även när hon sover.

I Vaxholm har pappornas uttag av föräldrapenning ökat näst mest i hela länet, så att kommunen nu ligger i topp i länet, visar siffror från Försäkringskassan. Även jämfört med hela landet ligger Vaxholm högt, med ett uttag på 33,9 procent, jämfört med rikssnittet 29,3. Bara fem av landets 290 kommuner är mer jämställda när det gäller föräldraledighet.

– Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den har gjort de senaste två åren kommer vi att nå en 70–30-fördelning under våren 2019. I mitten av 2030-talet kommer fördelningen mellan kvinnors och mäns uttag av föräldrapenning vara helt jämställt, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Helt jämställt först på 2030-talet

– Jag har ju märkt av den här utvecklingen ända sedan föräldraförsäkringen ändrades. Då kom det fler pappor hit och fler pappor började vara hemma längre, säger Eva Ekberg till Mitt i.

– Det är en utveckling som pågått länge

ANNONS

Numera är Christian Lundblad tillbaka på jobbet på Vaxholms biografteater. Men i januari 2020 smäller det på allvar.

– Då börjar Josefin jobba så jag kommer att vara hemma med Elea till augusti då förskolan börjar.

pappaledig Vaxholm

När Elea blir större ska Christian vara pappaledig fram till att hon börjar på dagis.


Andel dagar med föräldrapenning som tas ut av pappor.

Föräldrar har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenning per barn. Pappornas genomsnittliga uttag är bara 106 dagar innan barnen fyllt åtta år.

I hela landet är Dorotea den kommun där högst andel föräldradagar tas ut av pappor: 37,4 procent. Minst föräldradagar tas ut av papporna i Perstorp: 21,6 procent.

Källa: Försäkringskassan


 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.