ANNONS

”Växterna är mina bebisar”

Per och Margaretha Skånbergs trädgård är funkis i Medelhavsstil.  "Det ska inte vara något krusidull och girlanger. Här är det mer raka puckar", säger Per Skånberg.
Per och Margaretha Skånbergs trädgård är funkis i Medelhavsstil. "Det ska inte vara något krusidull och girlanger. Här är det mer raka puckar", säger Per Skånberg.
Margaretha Skånberg för dagbok, eller fröbok, för varenda planta.
Margaretha Skånberg för dagbok, eller fröbok, för varenda planta.
Gul iris
Gul iris
Vitbladig kornell
Vitbladig kornell
Trädgård är mer än en sysselsättning. Det är en livsstil. I alla fall om du frågar Per och Margaretha Skånberg i Rättarboda, som bjuder in odlingsfrälsta till sitt hem i sommar.

– Om växterna mår bra mår jag bra, säger Margaretha Skånberg.
ANNONS

I paret Skånbergs trädgård lämnas ingenting åt slumpen. Här råder nolltolerans mot ogräs och varenda kvadratmeter är planerad i minsta detalj.

– När vi köpte huset ryckte jag upp vartenda ogräs med rötterna. Folk trodde inte att jag var klok, säger Margaretha Skånberg.

Maken Per, självutnämnd gräv- och grusansvarig, visar oss till trädgårdens hjärta – en kojdamm i två nivåer med biologisk rening.

– Nu leker de. Nästa år har vi ett gäng till, säger Margaretha Skånberg och slänger i en näve fiskmat.

I varmförrådet trängs djungelgurka, physalis, rosenbönor, jätteverbena och klematis under vintermånaderna. I april ska plantorna – omkring 600 stycken – omplanteras och sättas i jorden.

– Jag har en relation till alla mina växter. Att fröså är som att få nya bebisar varje år. Om växterna mår bra mår jag bra.

Sedan 2013 har de haft åtta visningar i trädgården och 3 juli är det dags igen. Då bjuder de och 768 andra trädgårdsägare i landet in främlingar till sina hem.

– Det brukar vara väldigt trevligt. Man dricker kaffe och låter sig inspireras av varandra. Förra gången kom mellan 100 och 150 personer, säger Per Skånberg.

Vad har ni för tips till oerfarna odlare?

ANNONS

– En bra trädgård kräver planering. Men viktigast av allt är jorden. Jordpåsen ska vara tung och gödslet ska lukta ordentligt. Luktar det skit, då är det bra, säger Margaretha Skånberg.

Fakta

Fler vackra trädgårdar i närheten

Step by step, Terrängvägen 50, Järfälla: Fantasieggande trädgård som bjuder på en upptäcksfärd genom flera rum med både planteringar, skog, berg och en vattenspegel.

Myhrs trädgård, Skogsvägen 15, Järfälla: Villaträdgård från 1960-talet som är i ständig förvandling där stundens infall får styra.

Per och Margaretha Skånberg Rättarboda, Rättarbodavägen 25, Bro:

Trädgård på 1500 kvm som anlades för sex år sedan. Går i enhetlig färgskala i vit, lila och rosa.

Torsten och Runa Walderös trädgård, Bergvägen 7, Kungsängen:

60-talstomt med slingrande gångar och trapport, flera vattenanläggningar och en bäck. Ett hundratal rhododendron och tjugotal magnolior.

Zen-sei Garden, Amorinavägen 14c, Sollentuna:

Asiatisk trädgård med inslag av feng shui. Hjärtat är en zen-trädgård med paviljong och formationskrattat grus.

Äpplen och vårblommor, Borevägen 9, Sollentuna:

Trädgård från 1930-talet med mer än 50 sorters äppleträd och drygt tio päronsorter. Överallt i de gamla träden hänger lappar med namn på gamla kultursorter som ympats in.

Lönnar och stenar, Borevägen 10, Sollentuna:

Trädgård från 1930-talet där naturens färger och former får ta plats genom stenar i alla tänkbara färger och former.

Sanda Cottage, Sandavägen 20, Upplands Väsby:

Inspirerad av engelska stilen med mängder av blommor och rabatter mellan gräsgångarna. I trädgården finns flera rum med olika teman. I juli blommar 70 olika sorters rosor.

Radhusträdgård, Liljevägen 74, Upplands Väsby:

En liten radhus på 300 kvm. Beviset på att det går att göra mycket med lite. Härfinns rabatter, gräs, grus, växthus och mängder av pelargoner.

Läs mer om de vackra trädgårdarna här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.