Växthus ska bli upplevelscenter

Ett växthus vid Berga blir startskottet för en större satsning i Haninge.

Här ska allmänheten bland annat kunna få lära sig hur man kan förbättra sin livsstil och äta närodlat i restaurangen.

Haninge kommun har som mål att gå i bräschen som miljökommun. Kommunen ska minska koldioxidutsläppen med mer än EU:s mål om 20 procent senast 2020. Man deltar även i ett ekopilotprojekt med allt från förskolor till familjer och ska nu med hjälp av KTH bygga en växthusanläggning för både forskning och allmänhet.

Sedan tidigare finns liknande växthus i bland annat Kiruna och Göteborg, där man tar fasta på hur miljön hänger ihop och hur man kan förbättra livsstilen när naturresurserna blir allt färre.

Växthuset ska vara startskottet till ett större växthus när pengarna finns, enligt vattenstrateg Björn Oliviusson.

– Det här kan kallas för ett ekocentrum för både allmänhet och forskning. Här kommer det att mätas, kollas, ändras och fixas, säger han.

Kafé, restaurang och kurs- och konferensverksamhet planeras också när bygget är klart. Maten och drycken kommer främst vara baserat på växthusets produkter.

– Visste du till exempel att varje kopp kaffe du dricker kräver 140 liter vatten från producentlandet? säger Björn Oliviusson och berättar att besökare bland annat kommer att få lära sig om olika miljövänliga matodlingar, som grönsaksodling.

Samtidigt som allt från doktorander till gymnasieelever ska bedriva utbildning här, riktar man alltså även in sig på den nyfikna allmänheten, framförallt barnfamiljer och skolklasser.

– Det blir mer greppbart att komma in i ett växthus och uppleva allt än att läsa och se om det på någon webbsida, säger Björn Oliviusson.

Fakta

Detta ska man få lära sig:

Hur dricksvattnet renas.

Vilken belysning som är bäst.

Att odla egen fisk.

Plantera och skörda kaffe och kakao.

Rista och smaksätta kaffe.

Vad som är miljösmart att äta.

Källa: Växthuset/KTH