ANNONS

Snart fettisdagen: ”Äter den som fan”

Elias åt sin första, men långt ifrån sista, semla en månad efter han kom hit från Syrien.
Elias åt sin första, men långt ifrån sista, semla en månad efter han kom hit från Syrien.
Markus har svårt att tänka på annat än semlor, Elias lär sig göra en av Stockholm bästa semlor och Stig äter 16 stycken på en dag.
ANNONS

Markus Winberg har precis satt sig ner på Mynta Café för att äta lunch. Han jobbar med IT på kulturförvaltningen runt knuten och linsgrytan smakar utsökt. Ändå har han svårt att tänka på annat än semlor.

– Jag vet inte när fettisdagen är, men har smackat i mig över tio stycken i år. Tappat räkningen om jag ska vara ärlig. När jag insåg att semlor säljs redan från nyår tog ätandet verkligen fart.

– En hemköpt semla ledde plötsligt bara till besvikelse för att det tog slut så snabbt. Köper alltid med två nu, tre om de är små.

Förra året var ett riktigt lågvattenmärke. Inte ens 20 semlor slank ner under säsongens gång. När han tänker efter var det kanske fler, men ändå på tok för få.

– I år ska jag ta igen, känner att jag har jobbat på rätt bra, säger han.

Trots en god lunch på bordet har Markus Winberg svårt att tänka på annat än semlor. Foto: Wilhelm Jaresand

När semmelwrappen och nachosemlan äntrade scenen för ett par år sedan var det många traditionalister som rynkade på näsan. Markus själv föredrar originalet, men är positiv till utvecklingen av semmelscenen.

– Jag har inget emot att det experimenteras så länge det smakar semla. Alla har rätt att äta semlor på sättet de gillar bäst, men jag vill ha originalet. Varm mjölk gillar jag dock inte, men gärna ett glas kall mjölk till.

ANNONS

Stig Jonsson är ute på en lunchpromenad och går förbi Mynta Café. Han är inte lika konsekvent i sin semmelmani som Markus utan brukar hålla sig till sex, sju per år.

– Jag har ännu inte fått i mig årets premiärsemla. Brukar försöka hålla mig till fettisdagen. I Kista såg jag att det fanns semlor redan i oktober. ”Har ni kollat i kalendern” tänkte jag då, säger Stig.

Rekordet för antal semlor per dag satte Stig som ung kock på hotellet i Karlstad. Hans kompis utmanade honom i semmelätartävling men kunde inte hålla tempot.

– Jag åt 16 semlor den dagen. Med varm mjölk. Kompisen fick i sig 15 och ett par tuggor, sen kastade han in handduken, säger han.

Stig Jonsson åt 16 semlor på en dag. Vann med några tuggor över sin kompis. Foto: Wilhelm Jaresand

Vid hållplatsen på Rinkebystråket kliver klass 4A från Kvarnbyskolan på bussen mot Spånga IP. Skridskor, hjälmar och varma kläder skvallrar om friluftsdag.

Ahmed Salim, Mohamed Sheik-Hassan, Ali Adle och Mahad Guuleed sätter sig längst bak och pratar över varandra när semlor kommer på tal.

– Jag brukar äta mellan december och februari, eller när det finns i butiken, säger Ali Adle.

Ahmed Salim tar ordet:

– Jag har redan ätit flera stycken. Över tio, nej femton, säger han.

Men det är Mohamed Sheik-Hassan som bräcker de andra.

– Femton? Jag har ätit tjugo semlor.

Var hittar ni bästa semlorna?

– Jag köper helst på 7/11, men om det är stängt blir det på Lidl, säger Mahad Guuleed medan resten nickar instämmande.

Ahmed Salim, Mohamed Sheik-Hassan, Ali Adle och Mahad Guuleed från Kvarnbyskolan klass 4A pratar semlor. Foto: Wilhelm Jaresand

Ett stenkast därifrån, på Romeo Cafe, gör Elias Manja sig själv en kardemummakaffe. Han slutade jobba där för några månader sedan men kaféet drivs av hans kusin som låter Elias behålla vissa friheter.

Första semlan åt Elias i februari 2015, bara någon månad efter att han kom till Sverige från Syrien.

– Jag tyckte inte om den så mycket. Sen visade det sig att mormor haft semlan i kylen tre dagar så jag bestämde mig för att göra en själv och den smakade fantastiskt.

För ett par år sedan korades semlan på Romeo Café till Stockholms näst bästa av tidningen Metro. Försäljningen exploderade.

– Folk ringde som tokiga och vi sålde hur många som helst. Våra är också billigast i stan, 25 kronor, så när folk har semmelfester ringer de oss.

Hur äter du din semla?

– Jag delar den på mitten, gör en kardemummakaffe och äter den som fan. Gärna med varm mjölk om jag är hemma, och är det minisemlor äter jag ibland tio på en gång. Jag kan inte sluta.