Veckan när makten kommer till Järva

Ahmed Abdirahman fixade alla partiledare till Järva.
Ahmed Abdirahman fixade alla partiledare till Järva.
Hjulstabon Ahmed Abdirahman har bjudit in alla partiledare till Järvas egen politikervecka i början av juni – och alla har tackat ja.
– Demokratin behöver träda in i våra utsatta områden, säger Ahmed Abdirahman.

Tre veckor före Almedalen får Järva sin egen politikervecka. Initiativtagaren Ahmed Abdirahman är grundare och ordförande i föreningen The Global Village, som ligger bakom både filmfestivalen i Järva. Politikerveckan hålls på Spånga IP den 10-18 juni.
– Jag hoppas att politikerveckan kan bidra till ökat lokalt valdeltagande och politiskt engagemang. Mänskliga möten är en förutsättning för att överbygga polarisering, säger Ahmed Abdirahman.

Förra året kom en partiledare

Förra året arrangerade The Global Village en politikervecka i Järva som ett pilotprojekt. Samtliga partier var representerade, men bara en partiledare kom, språkröret Gustav Fridolin (MP).
I år har Ahmed Abdirahman lyckas få samtliga partiledare till Järvas politikervecka. Till och med statsministern Stefan Löfven, som inte kommer till politikerveckan i Almedalen i år.
Även partiledaren för (SD), Jimmie Åkesson kommer.
– Om vi ska skapa en demokratisk plattform måste vi bjuda in alla partier som är folkvalda, säger Ahmed Abdirahman.

Vill sätta Järvabornas frågor på agendan

Målsättningen med politikerveckan är att minska avståndet mellan politiker och invånare och skapa bättre förutsättningar för boende att engagera sig och sätta Järvabornas frågor på den politiska agendan.
Inför årets politikervecka ingår The Global Village i ett strategiskt partnerskap med Prime Weber Shandwick, som jobbar ideellt för att stötta utvecklingen av politikerveckan till en långsiktig plattform för samhällsbyggnad.

”Att Politikerveckan Järva har lyckats samla alla partiledare är en otrolig bedrift som förtjänar allt stöd”

De har fått Glad Stad med sig, som bland annat arrangerar Tensta marknad och olika matmarknader med food trucks.
– Att Politikerveckan Järva har lyckats samla alla partiledare är en otrolig bedrift som förtjänar allt stöd. Nästa steg är att samla civilsamhället och näringslivet för att skapa så många samtal som möjligt, säger David Orlic, vice VD och innovationschef på Prime.

1. Om du bodde i Järva vilken skulle den viktigaste valfrågan vara för dig?

2. Hur ska du arbeta för att hitta lösningar för den valfrågan?

3. När besökte du Järva senast? I vilket område var du och vad var anledningen till ditt besök?

Gustav Fridolin (MP)
1. Trygghet. Både hemma och globalt. En värld där Sverige slutar exportera vapen och där världen samlas för att möta klimathotet är en värld med färre krig.

2. Det är mitt jobb varje dag. Alltifrån fler lärare på skolorna i Järva till att Sverige tar globalt klimatledarskap.

3. Var hos tandläkaren i Rinkeby för två veckor sedan. Är annars en del på Husbygårdsskolan, senast förra fredagen.
Annie Lööf (C)
1. Jobben, integrationen men också känslan av trygghet. Det skulle också vara viktigt för mig med någon som stod upp mot den aggressiva, populistiska nationalismen. Då krävs ett nytt politiskt ledarskap som hindrar att Sverige klyvs och som jobbar för ett inkluderande samhälle.

2. Det behövs politiska ledare som står upp för tydliga värderingar, som stoppar klyvningen av vårt land och som har kraftfulla förslag för fler jobb, ökad trygghet och inkludering. Som lyssnar. Men som också ser till att det blir verkstad. Centerpartiet har förslag för småföretagen, för fler jobb, för ökad trygghet.

3. Förra våren var jag i Husby för att prata om trygghetsfrågor med polis och träffa boende och företagare i området. I höstas besökte jag det närliggande Rissne för att prata med människor på torget, lokala företagare och polisen. Viktigt att vi politiker finns där, lyssnar.
Jimmie Åkesson (SD)
1. En förbättrad trygghet. Idag finns det många områden som är särskilt drabbade av kriminalitet, där bilbränder, upplopp och stenkastning sker gång på gång. Naturligtvis är detta skadligt för samhället i stort, men speciellt för de boende som lever och verkar i dess närhet. Det är deras bilar som brinner och deras fönster som krossas.

2. Det handlar om åtgärder på flera plan. På kort sikt handlar det givetvis om polisiära resurser och möjligheter att gripa och lagföra dem som förstör. Men ur ett längre perspektiv måste man också se på orsakerna till varför detta sker. Bland annat behöver vi arbeta med både jobbskapande åtgärder såväl som satsningar på skolan. Men också föra en politik som förbättrar sammanhållningen. När man känner sig som en del av något, som en del av samhället, är jag övertygad om att benägenheten att förstöra minskar avsevärt.

3. Jag besökte flera kringliggande områden under hösten och vintern. Bland annat Husby, Akalla och Tensta/Hjulsta. Där träffade jag boende för en kopp kaffe hemma hos dem och pratade om situationen i deras områden. Det var tydligt att det finns en stor frustration vad gäller otryggheten i områdena och att många som bor här, verkligen vill se en förändring.
Stefan Löfven (S)
1. För mig är tryggheten viktigast. Att alla människor ska kunna leva sina liv, utan att vara rädda och att mötesplatser är öppna för alla, flickor och pojkar, kvinnor och män. Sedan ska alla människor som kan jobba också ha ett jobb att gå till och alla barn ska kunna gå i bra skolor.

2. Redan idag ger vi mer pengar till polisen så de kan vara mer närvarande och förebygga brott. Vi avsätter flera miljarder kronor för att förbättra skolan, där skolor som har det tuffast får mest pengar och ser till att fler vuxna kan utbilda sig till yrken där det finns brist på arbetskraft. Det finns mycket kvar att göra men alla ska kunna känna sig trygga, ha ett jobb att gå till och en bra skola för sina barn.

3. Jag var i Rinkeby förra sommaren och träffade föreningslivet, polisen och de kommunala verksamheterna för att prata om trygghet och minskad segregation. Sen tycker jag och Ulla om att åka till Tensta Konsthall och var där senast i vintras.
Jonas Sjöstedt (V)
1. Det är för stora klassklyftor i vårt land. Det märks i hur människor bor och i hur skolor och samhällsservice fungerar. I vissa områden är invånarna rika, i andra områden är många arbetslösa eller har osäkra och lågt betalda jobb.
Människor möts inte över klassgränserna i dagens Sverige. När jag reser mellan olika stadsdelar ser jag hur vi bor uppdelade efter inkomst och det påverkar våra liv på så många sätt.

2. Det måste byggas mer bostäder och arbetslösa ska få jobb. Skolorna ska vara lika bra i alla stadsdelar. Det är de absolut rikaste som ska betala mer skatt och inte de som har låga inkomster.

3. Det är några veckor sen. Då var det ett öppet möte i Rinkeby. Jag är ofta där och träffar partimedlemmar och är på möten.
Jakob Forssmed (KD)
1. Grundläggande trygghet och att fler ska få chans att bli en del av en arbetsgemenskap.

2. - Det behövs fler poliser med högre närvaro i Järva, men också satsningar för att få de bästa lärarna till skolor i Järva samt stöd till föreningar och föräldrar. Då kan tryggheten växa. Dessutom behöver vi reformer på arbetsmarknaden så att det blir lättare att lämna bidragsförsörjning och etablera sig på arbetsmarknaden.

3. Jag fick nyligen bra hjälp hos Riddarens vårdcentral i Akalla när dottern var sjuk. I lördags (13/5) sprang jag också i ett motionslopp med start i Akalla som sedan gick stora delar i Hansta Naturreservat.
Jan Björklund (L)
1. Att alla i Järva ska ha ett jobb att gå till. Vi måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. För nyanlända är jobbet även ett sätt att lära sig svenska språket och komma in i samhället.

2. Det ska alltid löna sig att gå från bidrag till arbete. Det måste bli lättare för nyanlända och unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Därför föreslår vi liberaler Startjobb, där lönen ligger på 14-16000 kronor i månaden och där arbetsgivaravgifterna är avskaffade. Inget krångel eller byråkrati för att anställa nyanlända och unga.

3. Jag bor i Västerort och passerar ofta genom Järvaområdet. I jobbet var jag i Husby förra året med Alliansledarna. Jag promenerar ofta på Järvafältet.
Anna Kinberg Bartra (M)
1. Att Sverige ska vara starkt och inte svika någon och att fler kan komma ur utanförskap. Därför vill Moderaterna halvera jobbklyfta mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden och skapa 500 000 nya jobb Sverige behöver också fler poliser, med mer betalt och en bättre ledning.

2. Den bästa politiken för jobb och trygghet utgår från verkligheten i hela samhället.

3. Senast jag besökte Järva var i November när jag och Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd, träffades Beshir Osman i Tensta, som arbetar för att lyfta ungdomar ut ur utanförskap och in i arbete.
Victoria Kawesa (FI)
1. Jag växte upp i Järva så jag vet hur det är att bo där. Min viktigaste fråga är att bekämpa barnfattigdomen, utanförskapet och arbetslösheten.

2. Att arbeta mot strukturell diskriminering och rasism. Detta genom att exempelvis motverka islamofobi och afrofobi, som leder till att kvinnor som bär hijab och afrosvenskar diskrimineras på arbetsmarknaden. Ett sätt att komma till rätta med detta är att införa avidentifierade arbetsansökningar och höga skadestånd för arbetsgivare som diskriminerar.

3. Jag var i Akalla i måndags där Gudrun Schyman höll ett fullsatt homeparty.
Fakta

Det här händer också

Var: Spånga IP, på betongrinken.
När: 10-18 juni.
Kringarrangemang: Förutom partiledartal kan man ta del av föreläsningar och seminarier mellan politiker och lokala aktörer.
Olika organisationer, tankesmedjor, studieförbund, ungdomsförbund, företag och myndigheter är inbjudna till att vara med under veckan.
Det kommer att finnas serveringar där man kan köpa mat och dryck.
Säkerheten: Polisen ansvarar över säkerheten.

Källa: www.jarvaveckan.se
Fakta

Partiledartal och partidag:

  • 10 juni: Victoria Kawesa – Feministiskt initiativ.
  • 11 juni: Jan Björklund – Liberalerna.
  • 12 juni: Gustav Fridolin – Miljöpartiet.
  • 13 juni: Anna Kinberg Batra – Moderaterna.
  • 14 juni: Annie Lööf – Centerpartiet.
  • 15 juni: Jonas Sjöstedt – Vänsterpartiet.
  • 16 juni: Jakob Forssmed – Kristdemokraterna.
  • 17 juni: Jimmie Åkesson – Sverigedemokraterna.
  • 18 juni: Stefan Löfven – Socialdemokraterna.
Källa: www.jarvaveckan.se