ANNONS

Två veckor till dom – i stället för fem månader

Snabbare lagföringsmetoder vid enklare brott prövas i Hässelby-Vällingby.
Snabbare lagföringsmetoder vid enklare brott prövas i Hässelby-Vällingby.
Polisens försök med ”snabbspår” för enklare brott har lett till kraftigt förkortade utredningstider. Nu prövas metoden även i Hässelby-Vällingby.
– Äntligen har vi fått de verktyg som vi frågat efter länge, säger Johan Persson Åkerström, chef för en av utredningsgrupperna i lokalpolisområde Vällingby.
ANNONS

Försöket med snabbare lagföring vid enklare brott påbörjades redan i fjol i Solna, Rinkeby och Täby och beskrivs där som en succé. Tiden från att den misstänkte påträffats till att en tingsrättsdom fallit eller strafföreläggande utfärdats har minskat till mellan två och sex veckor från att tidigare ha varit i snitt 22 veckor.

Sedan årsskiftet pågår försöket även i lokalpolisområde Vällingby.

– Det blir en mycket snabbare reaktion från rättsväsendet och det är positivt för oss, men ofta också för den misstänkte som får det hela avklarat och kan gå vidare med sitt liv, säger Johan Persson Åkerström.

Metoden bygger på att patrullen på plats gör ett grundligare arbete, hör den misstänkte och alla vittnen och säkrar bevisning i tätt samarbete med en jourhavande förundersökningledare.

På det sättet kan utredningen ofta slutföras direkt och den misstänkte i många fall delges tid för rättegång redan på plats. Om den misstänkte sedan väljer att inte dyka upp vid rättegången så kan han eller hon dömas i sin utevaro.

– Den positiva effekten av en mycket, mycket snabbare reaktion från rättsväsendet väger väl upp den lilla extra tid som patrullen har fått lägga ner på plats, säger Johan Persson Åkerström.

Metoden med snabbare lagföring kan enbart användas vid brott av enklare beskaffenhet, som till exempel alkoholrattfylleri, olovlig körning, ringa stöld och ringa narkotikabrott.

I lokalpolisområde Vällingby används metoden till en början bara vid brott där de misstänkta är över 18 år, men under hösten eller vintern är det tänkt att försöket ska utvidgas till att gälla även brott begångna av ungdomar i åldern 15-18 år. Det kommer att ske i samarbete med kommunens socialtjänst och målet är lagföring inom tio veckor.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.