Vegetarisk food court på Centralbadet

Govindas öppnar filial på Centralbadet.
Govindas öppnar filial på Centralbadet.
Hare Krishna-restaurangen Govindas flyttar till Vasastan. Öppnar filial på Centralbadet.
Dessutom vill de ha hjälp av staden att hitta helt ny lokal.
– Det är politikernas ansvar, säger Govindas föreståndare Tore Karlsen.

Med startår 1975 är de Stockholms äldsta vegetariska restaurang – och i dag känns Govindas köttfria meny inte fullt lika exotisk. Nu har den vegetariska maten blivit mainstream, och Krishnarörelsen tar gärna åt sig lite av äran.
– Vi har visat att man kan få en komplett måltid med allt man behöver, fast man är vegetarian, säger Govindas föreståndare Tore Karlsen.

En vegetarisk food court

Sedan 1982 har restaurangen legat på Fridhemsplan, men nu flyttar verksamheten till Surbrunnsgatan 60 i Vasastan. Samtidigt kommer Govindas öppna en filial på Centralbadet. Deras mat ska komplettera badhusets befintliga restaurang – och tanken är att gästerna ska erbjudas en vegetarisk food court.
– Det var de som kontaktade oss. Centralbadet ville ha en vegetarisk lounge – de hade ätit på Govidas på Fridhemsplan och gillade oss. Nu håller de på att inreda ett eget rum åt oss. Sedan kommer man äta vår mat ute i serveringen tillsammans med de andra gästerna. Och på sommaren finns ju en uteservering, säger han.
På Centralbadet kommer Govindas komplettera sitt utbud med en buffédel som erbjuder fler kalla rätter, exempelvis sallader, hummus och andra röror. Men givetvis serveras även restaurangens klassiker, som bönsoppor, risrätter och bröd.

Vill ha hjälp av kommunen

Det var Familjebostäders stora renovering av fastigheten på Fridhemsplan som tvingade ut Govindas, efter 35 år på samma adress. Lokalen i Vasastan är lite mindre – det innebär att restaurangen inte längre kan inkvartera templet. Nu försöker Krishnarörelsen hitta en tempellokal nära Odenplan eller i City – och de ser gärna att kommunen ger en hjälpande hand.
– Det är ju lite politikernas ansvar i och med att det var på grund av ett kommunalt bostadsbolag som vi tvingades flytta. Vi har börjat få lite dialog med staden om att de eventuellt ska kunna hitta en lokal åt oss. Det handlar inte om att vi ska få ett rabatterat pris på vår hyra, utan vi vill bara ha hjälp med att hitta ett ställe, säger han.
– Att vi lever i ett sekulariserat samhälle betyder ju att alla ska behandlas lika, och kommunen har hjälp andra religioner tidigare. Dessutom besöker omkring 5 000 skolelever oss varje år, och vi har bedrivit undervisning i 30 år. säger Tore Karlsen.

John Edgren