ANNONS

Vem har stulit barnens odling?

Luckor i odlingslådorna. Några av groparna är fyllda med plantor som föräldrar kom med efter den senaste stölden. Förskollärare Sofie Galvin med Konrad och Eira-Sofie.
Luckor i odlingslådorna. Några av groparna är fyllda med plantor som föräldrar kom med efter den senaste stölden. Förskollärare Sofie Galvin med Konrad och Eira-Sofie.
Vanadislundens Waldorfförskola har en egen köksträdgård där barnen får lära sig att sköta om egna växter. Nu har de blivit bestulna på sin odling. Två gånger till och med.

– Barnen är jätteledsna, säger förskolläraren Sofie Galvin.
ANNONS

Det är föräldrarna som ordnat skolträdgården. En pappa som är arkitekt ritade och andra hjälpte till att anlägga den. På våren är det fest och föräldrarna har med sig plantor och frön som får växa till sig i landen.

Men i år kanske det inte blir någon skörd. När personalen kom till jobbet i går morse gapade det stora hål i odlingsbäddarna.

Odlingen fick ovälkommet besök av tjuvar redan för ett par veckor sedan men generösa föräldrar kom med nya plantor att sätta ut i jorden. Över helgen har någon varit där och grävt upp dem.

Nu är det mycket som saknas i trädgården.

– Tio jordgubbsplantor, fyra rabarber, en hel rabatt med penséer och förgätmigej. En stor myntabuske. Timjan. En stor låda med oregano, salvia, basilika och andra örter. Allt är uppgrävt med rötterna, säger Sofie Galvin, förskollärare.

Hon kan förstå att man pallar ett äpple eller en jordgubbe. Men inte den här sortens stölder.

– Det är så totalt egoistiskt. Vi har satt upp en liten skylt om att det är en förskola som odlar. Barnen är jätteledsna.

Tanken med odlingen är att barnen ska få följa växtprocessen och inte minst lära sig hur grönsaker och bär smakar.

– De är med och bestämmer och sköter om. Sår, planterar, vattnar och rensar ogräs. Så får de smaka och lukta. Det är otroligt pedagogiskt att ha en trädgård. Barnen älskar det, säger Sofie Galvin.

ANNONS

Efter sommarlovet är det dags för skörd. Frågan är om det blir något att lägga ner i grytorna i år.

– Vi ska försöka igen, för annars missar vi vår skördetid. Om någon har plantor att får man gärna komma till oss. Vi finns i Blåkråkans park på Roslagsgatan, precis bakom Johannes skola.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.