”Vem sjutton vill glo in i en vägg?”

Här kan man sitta och glo på Coops vägg...
Här kan man sitta och glo på Coops vägg...
... eller glo på bibblans vägg.
... eller glo på bibblans vägg.
Det saknas ryggstöd menar läsare.
Det saknas ryggstöd menar läsare.
Endast korta sträckor på sittytorna har ryggstöd.
Endast korta sträckor på sittytorna har ryggstöd.
Blommor breder ut sig över sittytorna.
Blommor breder ut sig över sittytorna.
Dåligt rensat i rabatterna.
Dåligt rensat i rabatterna.
Besvikelse över det nyrustade torget i Bergshamra. Bänkarna där folk ska umgås är felplacerade, menar läsare.

– Det hade kunnat bli en trevlig mötesplats här, men det blev inte det, säger Bergshamrabon Margareta Gräslund.

Planerna på det nya Bergshamra torg tog drygt 10 år från tanke till handling. Men nu när torget invigts och använts den första sommaren är flera Bergshamrabor missnöjda med utformningen.

Framförallt bänkarnas placering är fel, menar de.

– Vi hade drömt om att man skulle kunna träffas och prata i grupper. Men man har ställt bänkarna helt fel. På ena långsidan av biblioteket är bänkarna placerade så att man stirrar rätt in i Coops fasad. Vem vill sitta och se på deras grönsaker? Nej vet du vad! säger Bergshamrabon Margareta Gräslund.

Hon vänder sig också särskilt mot att bänkarna, som är avlånga och sluter sig runt torgets planteringar, på flera ställen saknar ryggstöd.

– Det är alltid fullt på de delar där det finns ryggstöd, för att folk vill ha det när de sitter ner. Men där det inte är ryggstöd, där är det tomt. Det hade kunnat bli en trevlig mötesplats här, men det blev inte det, säger hon.

– Blommorna växer ju ut över sittytan, det måste man ju rensa bort, menar en annan solbadare vid torget.

Bänkarna söder om biblioteket är hopbyggda i ett stort soldäck. På södersidan kan man halvligga mot solen, medan sidan med ryggstöd erbjuder utsikt rätt in i biblioteksväggen.

– Om jag är dödstrött kan jag sitta i 5 minuter, men sedan får jag ont i ryggen. Alla andra gamla sitter på sina rollatorer. Man har inte tänkt till när man planerat det här, säger hon.

Catarina Johansson Nyman, vd på Signalisten som gjort upprustningen av torget, menar att ett torg måste ha flera funktioner, såväl praktiska som estetiska.

– Jag tycker att det blivit jättefint, vi har fått så mycket beröm och positiv respons. Ett torg kan inte inrymma allt och det är svårt tillgodose allas behov. Med den budget och de förutsättningar vi haft så har jag uppfattat att boende och verksamhetsutövare i Bergshamra är nöjda, säger hon.

Hon vill låta det gå lite tid innan man utvärderar torget, men stänger inte helt möjligheten för att sätta ut extra ryggstöd.