Vem var den där Britta-Kola?

Johan Enbergs väg, ­Britta-Kolas allé och Göran Perssons väg. Vilka är egentligen personerna bakom vägnamnen?

Snart kan nya skyltar berätta mer om Solnas fantasifulla gatunamn.

Varför heter det Andersvägen och vem var Göran Persson som fått en väg uppkallad efter sig i Huvudsta? Eller är det kanske Jöran som avses?

De frågorna fick oppositionsrådet Arne Öberg (S) att författa en motion om att Solna stad borde skylta bättre om personerna och företeelserna bakom våra gatunamn.

– När jag var i Berlin förra våren konstaterade jag att man där hade löst det på ett fiffigt sätt och bara hängt på en liten extra skylt ovanför gatunamnet. Jag tror att det skapar ett intresse för vår stad om man får en bakgrund, bara lite födelsedata kan ge en fingervisning, säger han.

Precis som i Hagaparken skulle man kanske kunna lyssna på kompletterande information via e-tjänster, föreslår Arne Öberg också.

Stadsbyggnadsförvaltningen ställer sig positiv till förslaget men några pengar till att genomföra det i år finns inte.

Däremot ska man se över stadens hemsida, där mycket information om namnen redan finns.

– Vi hoppas kunna utöka med mer information och undersöka möjligheten att ha en kartversion också. När det gäller skyltarna vet vi inte vad det skulle kosta, utan vi får räkna på det till nästa budget, säger stadsbyggnadschef Ingrid Gyllfors.

Framförallt är det de så kallade memorialnamnen, för närvarande ett 60-tal stycken, som skulle kunna vara aktuella, konstaterar man.

Så vem var då denne Göran Persson? Jo, Jöran som det faktiskt stavades då det begav sig, var en hög ämbetsman som arbetade som rådgivare åt kung Erik XIV. Han levde 1530–1586 och hans son Erik Göransson Tegel förlänades Huvudsta gård år 1605. När den moderna stavningen med G valdes fanns inte någon risk för sammanblandning med en viss statsminister, men att ändra i efterhand är inte aktuellt.

Johan Enberg då? Jo, han blev Solnas förste borgmästare då staden fick sina stadsrättigheter 1943.

Till de nyare roliga namnen hör Britta-Kolas allé i Nya Ulriksdal. Gatan är döpt efter Britta Strokirk som var en framgångsrik galopptränare på Ulriksdal. Hon extraknäckte med att koka kola på Överjärva gård, och hennes stall kallades därför för Stall Britta-Kola.