Vendelas bild vann #hjärtapånätet

Vendelas vinnande bidrag.
Vendelas vinnande bidrag.
Vendela Lindström vann tävlingen.
Vendela Lindström vann tävlingen.
Vinnaren överraskas av politikerna i demokratiberedningen.
Vinnaren överraskas av politikerna i demokratiberedningen.
Vendela Lindströms gestaltning av näthat vann grundskolornas Instagramtävling #hjärtapånätet. Klassen överraskades med ostbågar och cider på förmiddagslektionen.

Stämningen var på topp i förmiddags när Huddinges demokratiberedning stormade in med ostbågar och cider under klass 9b:s lektion på Edboskolan. Först då fick de veta att klasskompisen Vendela Lindström vunnit tävlingen #hjärtapånätet och kammat hem tio tusen till klasskassan.

– Jag kanske hade en viss aning, men jag kunde såklart aldrig vara helt säker på att jag skulle vinna tävlingen, så det kändes verkligen jättekul när de kom in här, säger Vendela Lindström.

Instagramtävlingen är en del av Huddinge demokratidagar och alla grundskolor har bjudits in att delta. Eleverna har fått ägna bildlektioner åt att både diskutera hur man ska vara på nätet och ta fram sina bidrag till tävlingen.

Bilden lyckas på ett utmärkt sätt belysa komplexiteten med yttrandefriheten.

Ur juryns motivering.

– Jag ville visa vad som händer många unga på sociala medier hela tiden och använde mig själv som modell för att det blir mer personligt. Det blir mer verkligt, och visar hur det faktiskt ser ut och hur man påverkas, säger Vendela Lindström.

Tanken har varit att engagera ungdomarna kring frågorna genom att låta dem använda ett medium som de känner sig bekväma med.

– Vi måste ta fram instrument för att lyfta in unga så tidigt som möjligt i den demokratiska processen. Unga använder sig mycket av bild och Instagram är ett språk som många unga känner sig bekanta med. Vi talar de ungas språk med dem helt enkelt, säger Nujin Alacabek Darwich, (V), 2:e vice ordförande i demokratiberedningen.

Totalt har eleverna på de tio skolorna som deltog lämnat in över 450 bidrag. Klass 9b:s föreståndare är väldigt nöjd med elevernas insatser och glad att överraskningsmomentet på förmiddagen lyckades.

– Det har varit så svårt att hålla tyst om det här! Men jag är jättenöjd över hur det blev. Eleverna har varit jätteengagerade i det här under terminen, säger Helena Alenby Moritz, klassföreståndare för 9b.

Fakta

Juryns motivering

För ett starkt uttryck som direkt berör där bildskaparen använt sig av den så vanliga utseendefixerade selfien, men helt vänt på upplevelsen. Flickan på fotot är objektet vi betraktar, men hon utmanar oss genom sin utstrålning av styrka, sorg och allvar. De hårda orden skrivna på hennes hud visar på de kränkningar som så många utsätts för – hon anklagar betraktaren men tar samtidigt på sig vårt gemensamma lidande.

Bilden lyckas på ett utmärkt sätt belysa komplexiteten med yttrandefriheten.

Källa: Huddinge demokratiberedning