Vendelsö hårdast drabbat av inbrott

Vendelsö värst – Jordbro och skärgården lugnast. Så ser det ut när man summerar inbrottsåret 2014. Och hittills i år ser statistiken dyster ut.

Polisen har på uppdrag av Lokaltidningen Mitt i tagit fram uppgifter om var de knappt 200 anmälda fullbordade bostadsinbrotten, samt försöken till bostadsinbrott, ägde rum i Haninge 2014. Vi har sedan delat in anmälningarna i mindre, lokala områden.

I radhus- och villakvarterens Vendelsö är statistiken dystrast. 51 inbrott anmäldes i kommundelen, nästen en fjärdedel av det totala antalet, och mest drabbat är de mellersta delarna av Vendelsö. Därefter kommer Tungelsta, tätt följt av Brandbergen och Handen.

Jordbro och Haninges skärgårdsområden klarade sig betydligt bättre.

– Vendelsö stack ut under förra året och har stuckit ut i ett par år, det handlar ju om villabebyggelse där, säger Lars Backelin, brottsförebyggare vid Haningepolisen.

Och mycket riktigt dominerade villa- och radhusinbrotten statistiken under 2014, med två tredjedelar av anmälningarna.

Hittills i år har inbrotten fortsatt att öka och ligger nu i nivå med Haninges värsta inbrottsår någonsin, 2009.

I januari i år ökade inbrotten till exempel från 6 till 18, en ökning på 200 procent jämfört med januari förra året.

– Tyvärr är det så och även lägenhetsinbrotten har ökat i år. Det är fortfarande Vendelsö och Tungelsta som drabbas värst, säger Lars Backelin.

Vad ökningen det senaste året beror på vet inte polisen, som ber allmänheten att hjälpa varandra, klippa sina buskar, ha ett säkert hus och hellre fråga en gång extra när man ser någon man inte känner igen.

– Det är inte mycket tips som kommer in till oss. Oftast är inbrotten organiserade och gärningsmännen rör sig runt om i länet, säger Lars Backelin.