Vendelsö och Dalarö kan få rutt med servicetrafik

Nu, fyra år försenat, ska den populära service­trafiken förbättras i ­Haninge.

– Jag kan garantera en förbättring i Haninge, ­säger Hans Adeby på SL.

I maj 2011 berättade SL för Lokaltidningen Mitt i att servicetrafiken i Haninge, som främst vänder sig till äldre och funktionsnedsatta, skulle förbättras.

SL:s tanke var att minibuss 982, Haninge-Flexen mellan Handens sjukhus, Brandbergen och Albatrossvägen, samma höst skulle få en ny rutt till Vendelsö. Beslutet kom efter att Socialdemokraterna begärt att kommunen skulle trycka på för servicetrafik även till Vendelsö och Dalarö.

Men så blev det aldrig och inget har hänt på fyra år – fram tills nu.

– Det bromsades upp eftersom trafiken blev föremål för upphandling och vi har inte kunnat röra trafiken. Nu är upphandlingen klar och vi inväntar Haninges önskemål och behov, säger Hans Adeby som ansvarar för närtrafiken på SL.

I Haninge finns i dag servicebusslinjerna 981 och 982 som båda går mellan Handens sjukhus och Brandbergen.

981:an ser ut som en vanlig röd SL-buss, medan 982:an är en mini­buss med bara sex sittplatser med mycket av- och påstigningar på de så kallade målpunkterna under rutten.

– Är det 100 påstigande per dag är det en bra servicelinje. I Haninge har vi till exempel 110–120 per dag på 981:an. Det är en av de populäraste servicelinjerna i länet, säger Hans Adeby.

982:an tillkom 2007 för att stötta upp 981:an – men det har inte räckt.

– Vi kommer aldrig att nå alla. Bor det bara en person som behöver hjälp i ett område så kan vi inte ta den omvägen. Det måste finnas ganska många människor med behov i ett område för att vi skall köra i det specifika området. Haninges äldre- och handikappomsorg vet ju var de äldre bor och hur behovet ser ut, och nu diskuterar vi med dem. Alla får åka, men vi siktar ju på äldre som behöver lite extra service.

Förändringarna kostar inget extra för den ekonomiskt åtstramade trafikförvaltningen.

Under ett år stiger 700 000 personer på närtrafikens servicelinjer runt om i länet.

Fakta

Det finns två servicebussar

Linje 981 plockar upp vinkande resenärer vid ett tiotal hållplatser.

Vill man åka linje 982 ska man boka upplockning vid ­någon av de 16 mötesplatserna på telefon 720 80 10.

Avgiftsfria direkttelefoner finns vid medborgarkontoret vid Haninge centrum, på Handens sjukhus och Ica i Brandbergen centrum.

Källa: Landstingets ­trafikförvaltning