Vendelsömalmsskolans elever fryser på lektioner

Det är kallt på Vendelsömalmsskolan.

Elever och lärare fryser – och efter höstlovet kunde vissa lektioner inte hållas.

– Inget nytt problem, säger Malin Sjöstål i nian.

Flera ungdomar går omkring eller står och pratar med jackan på, några har även mössa. Så ser det ut när Lokaltidningen Mitt i gör ett besök på Vendelsömalmsskolan en måndagseftermiddag i december.

Men ingen är på väg ut i vintervädret.

När vi frågar får vi höra att vissa har jackan på sig inomhus för att de trivs med det, andra säger att de ofta har den på även i korridorerna för att det är så kallt.

Enligt flera elever och lärare är det allmänt känt att folk fryser i vissa delar av skolan och att det ofta bara funnits kallvatten på toaletterna.

Under vårt besök är det enligt intendenten Susanne Törnqvist bara 13 grader i den gemensamma lokalen för matsal och aula på grund av ett fel.

Sara Nordmark och Malin Sjöstål i årskurs 9 menar att skolan varit kall så länge att båda har skrivit insändare om problemen.

En av lärarna vi träffar, Henry Reithmeier Ahlqvist, brukar mäta temperaturen vid lektionerna.

– När det bara är 16 grader låter jag eleverna ha jackorna på sig, säger han.

Förvaltaren Tornbergets vd Johnny Näsholm berättar om två haverier som inträffade när ventilationssystemet skulle repareras.

En del av byggnaden blev då så kall att den inte kunde användas under en dag.

– Men nu fungerar värmen bättre än någonsin, säger Johnny Näsholm några dagar efter Mitt i:s besök.

Susanne Törnqvist menar att problemet med kylan främst rör skolans gemensamma lokal för matsal och aula. Susanne säger att skolan flera terminer i rad har klagat hos Tornberget på kylan i maulan, men hon konstaterar också att Tornberget ofta snabbt är på plats och rättar till problemen.

Enligt Arbetsmiljöverket ska det vara minst 16 grader i klassrummet. Tornberget menar att man strävar efter 20–22 grader.

– Det är ingen bra känsla om de upplever att det är kallt och det är oerhört viktigt att skolan snabbt felanmäler i så fall, säger Johnny Näsholm.