Verdi hjälte efter jakt på Järvafältet

Verdi stoppade mannen, som är misstänkt för försök till våldtäkt.
Verdi stoppade mannen, som är misstänkt för försök till våldtäkt.
En kvinna blev överfallen på Järvafältet av en man som flydde – men polishunden Verdi sprang ifatt honom.

Mannen är misstänkt för försök till våldtäkt och för ­ytterligare ett brott mot en kvinna.

En kvinna från Järfälla gick stavgång på en skogsväg på Järvafältet fredagsmorgonen den 27 februari.

– En man kom fram och försökte få omkull kvinnan på marken, men genom att göra motstånd klarade hon sig och lyckades komma loss fajtande och kämpande, säger Ingemar Larsson, kriminalinspektör vid Norrortspolisen.

Kvinnan sprang därifrån och fick hjälp av en förbipasserade att larma polisen. Flera patruller tog upp jakten på mannen – och också polishunden Verdi med förare som började söka i den riktning mannen sprungit.

Inte långt därifrån, i närheten av en gångtunnel under E18, fick de syn på en man som stämde med signalementet.

– Hundföraren ropade att mannen skulle stanna, men han fortsatte att springa upp mot bostadsområdet, så Verdi skickades fram och stoppade mannen, säger Peter Holmström vid Stockholmspolisens hundenhet.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till våldtäkt. Han är också misstänkt för att tidigare i februari vid Viksjöleden ha sparkat en platspåse ur en Järfällakvinnas hand och stampat sönder de glasögon med fodral som åkte ur, enligt polisen. Brottsrubriceringen är ofredande och skadegörelse.

Mannen har flyttats till en rättspsykiatrisk vårdinrättning. Hans advokat vill inte uttala sig om mannens inställning till misstankarna.

Hundenheten har berättat på sin Facebooksida om händelsen på Järvafältet, vilket har fått stor uppmärksamhet. Närmare 9 000 personer har gillat inlägget.

Förra året lyckades Stockholmspolisens cirka 50 hundar, som rycker in över hela länet, spåra närmare 800 personer i samband med brott.