Verkstad säljs – efter 90 år

Malte Janssons farfar köpte verkstaden 1923. De senaste 33 åren har Malte arbetat här tillsammans med Bosse Pettersson.
Malte Janssons farfar köpte verkstaden 1923. De senaste 33 åren har Malte arbetat här tillsammans med Bosse Pettersson.
Inedals mekaniska verkstad har tillhört familjen Jansson i tre generationer.

Men nu tar det stopp – trots kundernas förtvivlan – på grund av ålder, sjukdom och brist på någon som vill ta över.

För den som träffar Malte Jansson och Bosse Pettersson kan tanken möjligtvis flyga i väg till Roy och Roger (som har en mack ihop).

Men när man stiger in i verkstaden på Kungsholms strand försvinner den tanken snabbt. Här är det ordning och reda. Att här meckas med bilar är svårt att tro – golvet är noga sopat, inga oljefläckar syns till och alla verktyg ligger där de ska.

Maltes farfar köpte verkstaden, som då låg på Inedalsgatan, 1923. Efter sju år flyttade de till nuvarande lokaler och på väggen i det lilla rummet som fungerar som kök och kontor hänger registreringsbeviset för företaget inramat. 2 kronor och 50 öre betalade Knut Yngve Jansson för registreringen.

Knut Yngves son tog över 1950 och sonsonen Malte började arbeta här efter att ha gått yrkesskola på Scania i Södertälje. 1984 var det Maltes tur att ta över.

En trogen kollega sedan 33 år tillbaka är Bosse Pettersson. I dag är det bara han som reparerar bilar, och bara av märket Toyota som har varit verkstadens specialitet sedan de tog hand om Stockholms första 1964.

Förra året drabbades Malte av cancer i överkäken och sedan dess orkar han inte jobba längre. Men så är han också 78 år. Och eftersom Bosse fyller 69 om ett par månader känner de att det är dags att dra sig tillbaka.

Däremot finns det ingen som kan ta över familjeföretaget. Maltes två döttrar är inte intresserade och Bosses döttrar vill inte heller.

– Jag tycker det är jävligt trist att verkstaden inte stannar kvar i familjen, säger Bosse som känner sig som en familjemedlem.

Och likadant tycker stamkunderna, som gillar Maltes och Bosses service.

– Det är många som är bekymrade. Vi jobbar ju bara med Toyota och nu är det några som tänker att de får byta bilmärke till och med, säger Bosse.

Företaget är i stället till försäljning. De hoppas att köparen tar över bolag och inventarier och fortsätter i samma anda. Fram till dess tänker Bosse jobba på och Malte fortsätta att komma till verkstaden varje dag för sällskapet.

Och precis som i alla år tänker de fortsätta att gå till favoritstället på Kronobergsgatan för att äta lunch. Varje dag, prick klockan 11.

Förra kaféägaren hade rivna morötter, som Bosse älskar, i salladsbuffén och serverade kaffet vid bordet. När stället fick nya ägare och bytte namn till Två systrar & en kock, försvann både morötter och bordsservering. Men Bosse talade om vad de var vana vid.

– Nu står bordet dukat varje dag klockan 11 med en Loka citron och en skål rivna morötter. Och de serverar kaffe och kaka vid bordet.

Det är jävligt trist att verkstaden inte stannar kvar i familjen.Bosse Pettersson

Fakta