Vernissage till förmån för krigets barn

Ewa Malmborg.
Ewa Malmborg.
Ewa Malmborgs tavlor.
Ewa Malmborgs tavlor.
Ewa Malmborgs tavlor.
Ewa Malmborgs tavlor.
På Tullhuset på Dalarö pågår just nu konstnärinnan och Dalaröbon Ewa Malmborgs första egna vernissage.
Intäkterna från tavelförsäljningen går till biståndsorganisationen War Child.
– Jag har sysslat med både utbildning och konst i hela mitt liv, jag vet hur viktigt det är att ta hand om barnen, säger Ewa Malmborg.

Förutom att syssla med utbildning och konst så skriver Ewa Malmborg även barnböcker. Därför tyckte hon att biståndsorganisationen War Child, som arbetar med barn i krigsdrabbade länder, lät som en perfekt partner för henne att arrangera ett vernissage ihop med. Så hon hörde av sig till War Child och berättade att hon ville ha en utställning där intäkterna från tavelförsäljningen gick till organisationen.

– Jag fick höra om dem via min son och ville väldigt gärna stödja dem. Sedan har jag alltid målat och behövde tömma garderoberna helt enkelt, det här är min första egna utställning, säger Ewa Malmborg.

Många tavlor sålda

Ewa Malmborg bor på Dalarö, så att ha utställningen på Tullhuset var ett naturligt val. På premiären i lördags var det fullt med folk och många tavlor fick röda prickar under sig, vilket betyder att de har blivit sålda.

– Det var lite extra spännande att ställa ut min konst ensam, jag har bara haft grupputställningar tidigare. Det är också väldigt kul att så många gick åt.

Emilia Molin är generalsekreterare på War Child och hon är mycket nöjd med responsen utställningen har fått och hur många tavlor som har sålts hittills.

– Det var en sådan fantastiskt stämning med massor av folk i lördags. Och jag är så glad för Ewa som har lagt ner sin själ och hjärta på det här projektet, det måste vara fantastiskt för henne att det blev en sådan succé, säger Emilia Molin.

Viktigt intiativ

Trots att organisationen arbetar med väldigt allvarliga problem tycker Emilia Molin att det är viktigt att lyfta och glädjas åt engagemanget människor som vill hjälpa till visar.

– Vi möts varje dag av nyheter om krig och fruktansvärda saker. Men intiativ som Ewas och många andras är en utveckling man måste peka på, säger hon.

Hittills har utställningen dragit in 30 000 kronor som Ewa Malmborg kommer att donera till War Child. Utställningen pågår till den 28 juli på Tullhuset på Dalarö.

Fakta

War Child

War Child är en biståndsorganisation som arbetar med barn i 14 krigsdrabbade länder. 22 mars i år gjorde War Child en stor insamlingskonsert för Syriens barn där bland annat Darin, Bo Kaspers och Lilla Namo uppträdde. Man samlade in tillräckligt med pengar för att kunna uppföra ett nytt Safe Space, där War Child erbjuder barn i krig och på flykt psykosocialt stöd och undervisning. Ofta med hjälp av musik och teater. 

Källa: War Child