ANNONS

Veronica stöttar Stockholms hemlösa

Veronica från Väsby stöttar hemlösa.
Väsbybon Veronica Bruce delar ut hygienartiklar på Medborgarplatsen.
Varje månad står Veronica från Väsby med Volontärt initiativ på Medborgarplatsen och delar ut nödvändigheter och mat till hemlösa.
Men engagemanget handlar inte bara om saker, hon ger av sin tid och sin medmänsklighet.
– Jag tror att det är en avgörande faktor för att man ska överleva i mörkret, att man känner sig sedd.
ANNONS

Vi möter Frestabon Veronica Bruce på en utdelning med Volontärt initiativ på Medborgarplatsen. I en månad har medlemmar, volontärer och sponsorer samlat ihop kläder, hygienartiklar och matlådor som nu ska delas lika mellan 300 hemlösa. Redan innan de öppnar är köerna långa men det flyter på bra och stämningen är god.

För Veronica var det nyheter om att fler pensionärer levde på gatan som fick upp hennes ögon för hemlösheten.

– En av de viktigaste personerna i mitt liv är min mormor och jag har märkt att det är knapert att få det att gå ihop som pensionär idag. Det har fått mig att fundera mycket på våra äldre som får det allt svårare att klara sig.

”Att bli sedd är avgörande för att överleva”

Hon berättar att det framförallt är fyra olika grupper av hemlösa som kommer de möter på utdelningarna: pensionärer, nyktra missbrukare, personer med aktivt missbruk och nyanlända.

–  Tidigare har jag varit rädd för att umgås med personer som är påverkade av droger eller alkohol. Men nu är jag van, vi kramas och pratar. För mig har det varit en oerhört stor vinning att komma ut ur min komfortzon.

Det är en varm stämning, både mellan volontärer och med personerna som får hjälp på utdelningarna. Hon berättar att hon har kontakt med flera människor de hjälper, går på lunch eller ringer och pratar.

Om vi visar att vi kan stå i minusgrader och regnstorm för att hjälpa Sveriges hemlösa kanske vi sår ett frö för att fler ska hjälpa.

ANNONS

Veronica Bruce

– Jag önskar att jag hade fått mer stöd när livet varit som svårast. Jag tror att det är en avgörande faktor för att man ska överleva i mörkret, att man känner sig sedd.

Engagemanget kan vara väldigt tungt om man inte har lätt för att skaka av sig. Hon berättar om en drogberoende kvinna som hon har träffat flera gånger och stöttat privat. En gång när de sågs berättade kvinnan att hon var gravid.

– Jag ville rädda henne, rädda barnet. Det enda jag kunde tänka på var att jag ville göra allt i min makt för att barnet inte ska födas in i missbruk på gatan, med droger i blodet från födseln. Sånt hänger med i själen.

Sätter ett exempel för barnen

Veronica från Väsby stöttar hemlösa.

Veronica Bruce från Upplands Väsby delar ut kassar målade av barn på Eds förskola i Väsby. Foto: Åsa Sommarström

Även om det stundvis är sorgligt, särskilt kalla nätter när hon vet att personerna hon träffar har ännu en natt på gatan framför sig, får hon en stor tacksamhet gentemot sina livsval och livssituation av sitt engagemang.

På Medborgarplatsen får verksamheten mycket uppmärksamhet. Familjer som åker skridskor kommer fram och vill ge pengar och barn frågar vilka de är och vad de gör.

– Om vi visar att vi kan stå i minusgrader och regnstorm för att hjälpa Sveriges hemlösa kanske vi sår ett frö för att fler ska hjälpa. Som trebarnsmor känner jag att det är viktigt att lära mina barn att alla har lika värde och att man ska hjälpa varandra och barn gör inte som du säger – de gör det du gör.


Vill du läsa om fler volontärer?

Fakta

Volontärt initiativ

Volontärt initiativ är en ideell förening som stöttar hemlösa.

De samlar in kläder, hygienartiklar och mat som delas ut till behövande. Utdelningarna sker en till två gånger per månad på en plats i centrala Stockholm.

Volontärer kan hjälpa till med insamlandet eller utdelningar.

Läs mer: http://www.volini.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.