Vespa eller Lambretta? På Scooterns dag är alla lika coola

Mike Manning med Lambretta
Mike Manning är ett sant scooter-fan.
Här kommer Mike Manning på sin Lambretta från 1962. Vid Café dello sport på Högalidsgatan väntar hans vespavänner. För när scooterns dag firas gör konkurrenterna gemensam sak.

Det där med Vespa eller Lambretta är som Beatles eller Rolling Stones, förklarar en vespaveteran som just parkerat vid Café dello sport och fått sig en kaffe.

Konkurrenterna förenas i kärleken till musiken, eller i det här fallet, sina åkdon.

Mike Manning har haft sin Lambretta i 20 år, alltsedan han kom till Sverige. Han gillar att vara en del av en kultur som fanns förr:

– Jag gillar musiken, kläderna, alltihop, säger han och visar sin blanka gröna kostym som han bär under rocken.

Hur coola är inte de här vesporna?

Hur coola är inte de här vesporna?

Vespaklubben i Stockholm som arrangerar träffen har ett 100-tal medlemmar. På lördagen firades Scooterns dag, och det här året hade man bestämt träff vid Café dello sport i Hornstull.

– Vi är nördar, jag har kört vespa sedan jag var 20, säger Mikael Dunker, en av arrangörerna.

Mikael Dunker och Patrik Hammarsten i Vespaklubben arrangerade Scooterns dag.

Mikael Dunker och Patrik Hammarsten i Vespaklubben arrangerade Scooterns dag.

De kallar sig mods, skulle man kunna säga. Det är 60-talet som gäller, och en del av medlemmarna var kanske upproriska tonåringar på den tiden.

Nu är det gemenskapen, mekandet och den coola känslan att dra omkring på en scooter som är grejen.

Svenska scooterklubben har också ett allvarligare syfte med Scooterns dag. Varje gång samlar de in pengar till välgörenhet. Den här gången skänker medlemmarna pengar till Bröstcancerfonden.

De som har samlats vid caféet ska sedan gå på bio, nere på Bio Rio. Vad de ska se? Quadrophenia, filmen som baseras på legendariska The Whos album från 1973. Filmen handlar om en kille i ett modsgäng som gillar att festa – och slåss mot rockers i ett motorcykelgäng.

Det var tider det.