ANNONS

Veteranen vill hjälpa Anchors

Ann-Charlotte Sandberg och hennes Haninge Anchors börjar kvalet till riksserien hemma mot SDE på lördag.
Ann-Charlotte Sandberg och hennes Haninge Anchors börjar kvalet till riksserien hemma mot SDE på lördag.
Ann-Charlotte Sandberg spelade ishockey i ett damlag redan som 10-åring. 27 år senare kvalar fembarnsmamman med Haninge ­Anchors till riksserien.
ANNONS

Efter att ha gått fram som en ångvält i division 1 östra utan en enda förlust är Haninge Anchors damlag klart för kval till riksserien som är landets högsta ishockeyserie. Sex lag gör i dubbelmöten upp om två platser till riksserien. Anchors börjar hemma mot SDE på lördag. Övriga kvallag är Färjestad, Göteborg, Sundsvall och Björklöven.

– Det är en dröm för mig att försöka hjälpa våra unga spelare till riksserien även om jag inser att det blir svårt, säger backen Ann-Charlotte Sandberg.

37-åriga Sandbergs rutin blir viktig i ett nervigt kval. Hon debuterade redan som 10-åring i damlaget i moderklubben Västerhaninge IF. Under 1990-talet tog Sandberg ett SM-silver och två SM-brons med VIF.

Men den långa karriären har haft flera avbrott, det längsta var på 14 år.

– Jag har fött fem barn. 1997 kom Malin, 2001 Emma, 2002 Lina, 2009 Abbe, och 2011 Wille.

I samband med att Ann-Charlotte Sandberg år 2000 blev gravid med Emma slutade hon med hockey. Familj och husbygge tog mycket tid.

I dag lirar de fyra äldsta barnen ishockey. Malin har sin mor som lagkamrat i Haninge Anchors damlag. Det var Malin och hennes två systrar som fick mamma att snöra på sig skridskorna igen.

– Inför förra säsongen började Malin på hockeygymnasium och Emma och Lina spelade i Anchors. Jag var ofta på plats i ishallen, och en dag kom Mia (Larsson, spelare i Anchors damlag) fram och frågade om jag ville prova att spela med dem.

Ann-Charlotte Sandberg tvekade.

ANNONS

– Jag hade ju inte kört ett träningspass på 14 år. Under den tiden gick jag upp tio kilo och skulle ligga och spy om jag sprang 100 meter.

Men till slut blev det ett ja.

– Jag ville bevisa att man kan om man vill. Jag bokade en pt och körde 15 pass med bootcamp och allt, sedan körde jag fler pass i veckan för att komma ikapp. I september 2014 hoppade jag in i en seriematch och i januari 2015 var jag ordinarie. Nu är jag assisterande kapten.

Namn: Ann-Charlotte Sandberg.

Bor: Västerhaninge. Uppvuxen i Tungelsta.

Ålder: 37 år.

Aktuell: Ska spela kval till riksserien (högsta ishockeyserien) med Haninge Anchors.

Hockeykarriärens höjdpunkter: SM-silver och två SM-brons med Västerhaninge IF på 1990-talet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.