ANNONS

Veteraner håller ställningarna

Charlie Nilsson och Thomas Uhrdin har varit anslutna till Veteranpoolen i tre år. När Lokaltidningen Mitt i träffar dem håller de på att måla om ett hus i Fiskarhagen.
Charlie Nilsson och Thomas Uhrdin har varit anslutna till Veteranpoolen i tre år. När Lokaltidningen Mitt i träffar dem håller de på att måla om ett hus i Fiskarhagen.
Allt fler pensionärer fortsätter att jobba i Botkyrka och Salem. På fem år har antalet pensionärer i Veteranpoolen ökat med cirka 60 procent.

– Jag kommer att fortsätta så länge jag orkar och har lust, säger Thomas Uhrdin, 67.
ANNONS

Runt villan i Fiskarhagen står byggställningarna uppställda. Här arbetar Charlie Nilsson från Botkyrka och Thomas Uhrdin från Rönninge med att skrubba och sedan måla om fasaden.

Båda blev förtidspensionärer när de fick sluta på grund av ­arbetsbrist på sina gamla arbetsplatser. Det är några år sedan och de har arbetat för Veteranpoolen i tre år. Veteranpoolen vänder sig till 55-plussare som vill jobba extra och tjäna en slant.

– Det kändes som att det var för tidigt att gå i pension när jag var 60. Jag ville fortsätta att arbeta, säger Charlie Nilsson, 63.

Han var ”kontorsråtta” i många år på Telia-Sonera innan han fick sluta. Nu gör han i stort sett bara hantverksjobb via poolen. Även Thomas Uhrdin hade ett kontorsjobb, på en it-avdelning. Men båda har i nästan hela livet haft olika hantverksprojekt på gång på fritiden.

– När jag gick i förtidspension började jag hjälpa vänner med hantverksarbeten och till slut fanns det inte mer och göra. Men jag ville fortsätta ändå, säger Thomas Uhrdin.

I dag är 80 personer från Botkyrka och Salem anslutna till Veteranpoolen, den äldsta är 86 år gammal, enligt Kristin Bladh Ström som driver Veteranpoolen i bland annat Botkyrka och Salem.

Hon får ibland höra att Veteranpoolen tar jobb från unga och arbetslösa som behöver en inkomst, men det håller hon inte med om.

– Forskning visar att det är tvärtom. Mängden arbete är inte fast, utan beror på hur stor arbetskraften är. Ju fler som kan och vill arbeta, desto fler arbeten skapas. Därför går det inte att pensionera bort arbetslösheten, säger hon.

Charlie Nilsson tycker att det bästa med det nya jobbet är att man själv får välja vilka jobb man ska göra. Och sedan han började på Veteranpoolen har han gjort allt från att måla och tapetsera till att plocka ihop Ikea-möbler.

ANNONS

– Vi gör det jobb som inget större företag vill ta på sig. Det är ofta mindre jobb, men lika viktigt för de som vill ha hjälp. Det är alltid kul när kunderna visar uppskattning och hör av sig igen, säger Charlie Nilsson.

Just nu är det högsäsong för hantverksarbete och det märks.

– Många vill köpa våra tjänster nu eftersom de vill kunna dra av för rot innan reglerna ändras. Det är till och med så högt tryck att vi har varit tvungna att tacka nej till jobb, säger Thomas Uhrdin.

När ska ni gå i pension på riktigt?

– Jag vet inte. Jag kommer att hålla på så länge jag orkar och har lust, säger Thomas Uhrdin.

Charlie Nilsson håller med.

– Ork och lust får styra, säger han.

Ju fler som kan och vill arbeta, desto fler arbeten skapas. Därför går det inte att pensionera bort arbetslösheten. Kristin Bladh Ström, Veteranpoolen

Fakta

Utför rut och rot på sina egna villkor

Veteranpoolen startades 2007 av Ingrid Erlandssson i Kungsbacka.

Den finns på 40 platser runt om i landet.

Över 8 000 55-plussare är anslutna.

Poolen utför rut- och rot-tjänster åt privatkunder och företag, exempelvis trädgårds- och hantverksarbete.

Veteranerna arbetar på sina egna villkor med flexibel arbetstid, det vill säga de som ingår i poolen väljer vilka uppdrag de ska ta.