"När så den nya klubben blev verklighet, fick det årets fotbollssäsong betraktas som över. De matchsugna pojkarna måste ge sig till tåls några månader och såg säkert längtansfullt fram mot, att fram på vårkanten, få klå sina första motståndare."

Meningarna från boken "Hanviken från start" beskriver hösten 1944, när Kumlapojkarna som året därpå skulle bli Hanvikens sportklubb. I år fyller klubben 80 år och den största föreningen i kommunen.

– Vi har varit en självklar plats under hela utvecklingen av Tyresö och Trollbäcken, säger klubbens ordförande Annika Nilsson.

I dag har klubben fotboll, ishockey och friidrott, vilket hon menar är anledningen till att föreningen är speciell.

– Genom åren har vi haft stora framgångar inom våra tre idrotter, det har satt oss på kartan.

81-åriga Hans Wilberg var 18 år när han började spela för Hanviken. Familjen hade flyttat till Tyresö och kompisarna låg på honom att byta från söderortslaget där han spelade. Smeknamnet han fick var Svasse.

Ser alla matcher

Sedan dess har han varit en del av föreningen. Fotboll spelade han i 17 år på A-lagsnivå, samma gällde ishockeyn som han spelade i 11 år. Han har även både varit styrelsemedlem, tränare och ordförande.

– Det är en klubb för alla. Man satsar på alla ungar och tar inte ut massor av pengar i avgifter utan försöker hålla det lågt, det är bra.

Ett fint minne är från när fotbollslaget kvalade till division tre, ungefär motsvarande det som är division 1 i dag. Kvalmatchen spelades i Kristineberg och hela läktaren var full av "hanvikare", klädda i rött och vitt, med egna flaggor och banderoller.

– Det minns jag väldigt tydligt, det var en fin grej. Vi vann den matchen.

Vill bli ännu större

Han går fortfarande på alla A-lagets hemmamatcher och bortamatcherna åker han på i mån av tid. Dessutom är han med i Veteranerna, en grupp hanvikare som ses regelbundet.

Den som startade gruppen är Allan Blomkvist som var redaktör för HSK-Nytt, en tidning som gavs ut av Hanvikens supporterklubb till alla Tyresöhushåll i 15 år. Genom medlemsavgiften och annonsintäkter från sponsorer lyckades tidningen skramla ihop 1,3 miljoner kronor till klubbens ungdomsverksamhet.

– Det var det stora engagemanget kring klubben som inspirerade oss.

Ett av Hanvikens SK:s första ishockeylag i rött och vitt, 1950-tal. Bilden är tagen ur boken "Hanviken från start".

Ett av Hanvikens SK:s första ishockeylag i rött och vitt, 1950-tal. Bilden är tagen ur boken "Hanviken från start".

Arkivbild/"Hanviken från start"

Nu är han 95 år och är med varje gång Veteranerna träffas. De söker ständigt fler medlemmar, personer som tidigare engagerat sig i klubben på något vis.

– Om man ska trivas med livet ska man ha ett stort kontaktnät och det har vi sett till att ha, det håller oss i form.

80 år senare står Hanvikens SK fortfarande stadigt och större än någonsin.

– Vi har principen att vi ska välkomna alla, det är viktigt. Det är kul, man får ofta positiv feedback när man pratar om Hanviken, säger ordförande Annika Nilsson.