ANNONS

Veterinär ville få tax polishämtad

9-åriga Tassa är återställd men ser misstänksamt på Mitt i:s fotograf – kanske är hon rädd att bli omhändertagen...
9-åriga Tassa är återställd men ser misstänksamt på Mitt i:s fotograf – kanske är hon rädd att bli omhändertagen...
Operera din tax för 30 000 kronor – eller avliva den. Detta ultimatum ställdes hundägaren Karl-Johan von Heland inför.

När han förespråkade andra behandlingsmetoder tillkallades djurpolisen.
ANNONS

Nioåriga taxen Tassa hade otur. Under en rådjursjakt en lördag stötte hon på en aggressiv vildsvinssugga som högg henne i bakbenet. Johan von Heland tog Tassa till en privat klinik där de sydde igen såret och behöll henne över natten. Det kostade 10 000 kronor, men veterinären trodde att taxen också fått inre skador och sa att hon behövde opereras för ytterligare 30 000 kronor. Alternativet var avlivning eller att benet skulle amputeras.

Karl-Johan von Heland ombads komma tillbaka med Tassa på måndagen, då kirurgen var där.

– Vi var jätteledsna och började förbereda oss på avlivning. Hon är ju ändå nio år, säger Karl-Johan.

Men Tassa var på förhållandevis gott humör, viftade på svansen och slukade till och med en varmkorv.

Karl-Johan ringde då en annan veterinär som berättade att det inte går att operera när benet är svullet och att det därför är bättre att avvakta och eventuellt gipsa.

På måndagen begav han sig, med viss tvekan, tillbaka till den privata kliniken. Där stod diagnosen fast och Tassa fördes bort. Karl-Johan, som inte ville att hon skulle opereras, krävde att få ut henne – men det fick han inte.

Veterinären, som ansåg att Tassa skulle lida om hon inte fick rätt vård, kontaktade länsveterinären som i sin tur satte djurskydds- polisen på uppdraget att tvångsomhänderta Tassa.

– Först när jag förklarade att jag tänkte ta henne till en annan veterinär fick jag ta med henne, säger Karl-Johan von Heland.

Hos den andra veterinären fick Karl-Johan beskedet att Tassas svullnad först och främst skulle gå ner och han fick ta hem henne. Från sitt hem i Värmdö ringde sedan Karl-Johan länsveterinären för att kolla om hans tax fortfarande skulle tvångsomhändertas.

ANNONS

– Då fick jag höra att polisen var på väg hem till mig. Men när jag fått berätta min version stoppades insatsen, säger Karl-Johan von Heland.

I dag är Tassa helt återställd. Någon operation behövdes aldrig. Men händelsen har fått Karl-Johan von Heland att fundera över hur det står till i den svenska veterinärvärlden. Den privata kliniken har han anmält till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, men lika illa tycker han att länsveterinärens agerande är.

– Här handlar det om ett privat företag som omsätter mycket pengar och som vill tvinga folk till dyra och uppenbarligen onödiga operationer. Länsveterinären är sedan beredd att gå deras ärenden och kan till och med sätta in en polisinsats för att driva igenom det.

Länsveterinär Karina Burlin, som fattade beslutet att Tassa skulle omhändertas, säger att länsveterinärerna helt litar på de veterinärer som anmäler att ett djur far illa. De ses som länsveterinärens sakkunniga.

Blir det inte ett problem när veterinärer alltid kan hävda att de har djurets bästa för ögonen och samtidigt tjänar stora pengar?

– Det är inte vår sak att bry oss om.

I det här fallet rekommenderade ju två veterinärer två helt olika behandlingsmetoder.

– Det var ju också därför vi tog tillbaka vårt beslut att omhänderta hunden, vilket är ytterst ovanligt.

Karl-Johan von Heland misstänker dock att det inte är så ovanligt att djurägare säger ja till onödiga och dyra behandlingar. Veterinärerna kan alltid hota med att djuret ska omhändertas.

– Det är därför som jag har JO-anmält länsveterinären. Jag vill att det här ska uppmärksammas, säger han.

Fakta

Fler anmälningar

2011 kom det in cirka 3 500 anmälningar om att djur far illa till länsveterinärerna, en ökning med 20 procent från 2010.

2011 beslutade länsveterinärerna att 301 djur skulle tas ifrån djurägaren, en ökning med 14 procent jämfört med 2010.

Sedan Citypolisens djurskyddsgrupp bildades våren 2011 finns högst ett tiotal fall där djur omhändertagits på kliniker för att djurägare vägrat betala för vård.