Veterinärens bästa tips för friska husdjur under sommaren

Sommar, husdjur, majskolv, huggorm, värmeslag, hund, katt, veterinär, danderyd, tips, sommar
Sommaren innehåller flera faror för husdjuren. Så ser du till att din fyrfota vän får en trygg och säker sommar.
Att ta med sig hunden och katten på semestern är populärt. Men vad bör man tänka på som djurägare under sommaren? Veterinären Caroline Harlos vid Anicura Djursjukhuset Albano i Danderyd tipsar.

Det finns all anledning att vara försiktig under sommaren som djurägare. De fyrbenta vännerna kan råka illa ut av människors slarv men även av naturliga saker som ormbett eller algförgiftning.

I husdjurbarometern från 2018, som är är Anicuras undersökning till djurägare, framgår det att nästan varannan (48 %) husse eller matte oroar sig mest för fästingar och var tredje (32 %) för ormbett under sommaren.

Den oron går att lugna något.

– Det viktigaste är att förebygga fästingbett och därmed smittor hos husdjur.  Det finns flera bra preparat och produkter med dokumenterad effekt mot fästingar, säger Caroline Harlos, som är veterinär vid Anicura djursjukhuset Albano i Danderyd i ett pressmeddelande.

Tömmer mycket gift

Ormbett är desto farligare för en hund eller katt och kan ge allvarliga skador om djuret inte får behandling i tid. Ofta blir ormbitna hundar ordentligt sjuka eftersom deras påstridiga sätt stressar ormen att tömma sina giftkörtlar helt.

– I vissa fall kan huggormsbett leda till döden, och därför ska man alltid uppsöka veterinär snarast möjligt om man misstänker att hunden blivit biten av en huggorm, säger Caroline Harlos.

Även huggormsbitna katter måste husse eller matte ha under uppsikt och vid behov uppsöka veterinär.

Se upp med majsen

Varje år opererar akutveterinärer hundar som ätit rester av majskolvar efter grillmiddagen. Den taggiga kolven fastnar i magen och orsakar lidande för djuren.

– Inga grilldoftande majskolvar inom nos- och tasshöjd. Var också försiktig i skog och mark också där andra kan ha lämnat grillrester under någon buske, säger Caroline Harlos.

Lämna inga djur i bilen

Det kan låta som en självklarhet att inte lämna sina husdjur i bilen under soliga sommardagar men då och då får polisen in larm på grund av att en hund eller katt sitter instängd i en bil.

En solig dag kan temperaturen bli dubbelt så varm som på termometern och för ett djur som får sitta i över 60 grader kan lätt råka ut för värmeslag.

Ett annat tips från veterinären är att alltid ha med sig ett första hjälpen-kit för husdjur innehållande förband, sårtvätt, gasbindor, tejp och engångshandskar. Samt att lägg in numret till närmaste akutveterinär i mobilen.

Fakta

Så hjälper du ditt husdjur bland sommarfarorna:

Båtvett och drunkning.

Förebygg drunkning genom att alltid använda flytväst då hunden befinner sig vid bryggor eller på båtar. Skulle olyckan vara framme och hunden eller katten inte andas och man inte känner puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas. Slemhinnorna blir blå och djuret får stora pupiller som inte reagerar.

Ormbett.

Symptomen är kraftig svullnad vid bettstället, trötthet och håglöshet, följt av allvarliga komplikationer och chock. Håll djuret så stilla som möjligt och uppsök omgående veterinär för vård och behandling.

Farligt att äta.

Majskolvar läggs gärna på grillen under sommaren men för en hund kan dessa vara livsfarliga eftersom de lätt kan fastna i mag-tarmkanalen. Upprepade kräkningar och smärta kan vara symtom på att allt inte står rätt till och veterinär ska uppsökas.

Algförgiftning.

Symptomen på algförgiftning hos hund kan vara oro, darrighet, kräkningar, diarré och kramper. Håll koll på algblomning där du befinner dig via SMHI:s vädertjänst: https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/algsituationen

Sårskador:

Mindre sår kan rengöras med koksaltlösning. Vid kraftiga blödningar är det bra att lägga ett tryckförband på hunden eller katten precis som man gör på människor och sedan uppsöka veterinär.

Insektsbett:

De som vanligen orsakar besvär är bin, getingar, humlor, myror och jordgetingar. Om djuret blir allmänpåverkad efter sticket/sticken, eller blir stungen i munnen, bör veterinär kontaktas.

Värmeslag: 

Det första du bör göra är att genast hjälpa djuret att sänka kroppstemperaturen. Erbjud kallt vatten, håll det i stillhet och kyl kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten.

Källa: Anicura, Djursjukhuset Albano