”Vi är alla Mälarens barn”

Houman Sebghati på väg till förskolan med sin 3-åriga dotter. "Sedan jag fick mina barn infann sig en helt ny form av sinnesro hos mig", säger han. En del av det beskriver han i låtarna på skivan, bland annat i låten "Solen min".
Houman Sebghati på väg till förskolan med sin 3-åriga dotter. "Sedan jag fick mina barn infann sig en helt ny form av sinnesro hos mig", säger han. En del av det beskriver han i låtarna på skivan, bland annat i låten "Solen min".
Houman Sebghati är tillbaka med ett nytt album – Gud för en stund i Stockholm. Det är hans mest personliga album hittills under hans 15-åriga musikkarriär. Och albumet har fått lysande recensioner.

– Jag är som en fågel Fenix, säger han.

Houman Sebghati är klar med Hässelbybilden av honom. När vi ses för en intervju om hans nya skiva Gud för en stund i Stockholm vill han inte bli fotograferad i stadsdelen.

I stället får vi följa med honom ner till Mälarens vatten ner i Äppelviken i Bromma.

– Jag är 38 år. Kanske är det dags att lämna det här geografiska stamterritoriet. Vi är ju Mälarbarn, oavsett om vi bor i Hässelby eller här i Äppelviken, säger Houman, som bor både i Bromma och Hässelby.

På andra sidan vattnet ligger Kungsholmen, dit Houman flyttade med sin mamma som 13-åring. Hans mamma satte honom också i en innerstadsskola när han var elva.

Houman drar upp collagetröjan och visar trycket på t-shirten som tryckts upp inför släppet av nya skivan med låttextraden: ”Hälften innerstan, hälften förortsbarn”.

– Det är först nu som jag har låtit den här innerstadssidan av mig komma fram. Jag är präglad av både förorten och innerstaden och nu låter jag båda sidorna blomma ut.

Som 19-åring flyttade han tillbaka på egen hand till Hässelby. Och trots att han vill tvätta bort stämpeln som Hässelbyrappare så är förorten närvarande på nya skivan. På bilderna som fotografen Camilla Cherry tagit till varje låt och som ingår i albumet är många tagna i Hässelby.

– Jamen så är det. Jag har ju fortfarande 165 tatuerat på kroppen, så Hässelby finns alltid med, trots att jag vill begrava det där lite nu. Du kan ta pojken från ghettot, men du kan inte ta ghettot ur pojken, säger Houman.

Han driver sitt eget skivbolag där Gud för en stund i Stockholm är hans tredje studioalbum. Samtidigt som skivsläppet lanserades även en öl, en pale ale, döpt till Gud för en stund.

– Ölen är mest en kul grej, som jag gjorde ihop med Monks American Bar, säger han.

Houman Sebghati gillar att prata. Han är utbildad gymnasielärare med en masterexamen i historia. Men han jobbade bara en kort tid som lärare.

– Det var inte min grej, jag stod inte ut. Jag kom på att jag inte gillade skolan.

I stället föreläser han kring ämnen som rör integration. Mest för unga i skolor runt om i landet.

– Det handlar mycket om att jag ska komma och släcka bränder på skolor där de har rasifierade problem. Men jag släcker dem bara tillfälligt, de kommer upp igen. Egentligen vill jag nå ut till näringslivet och universiteten. Samhällsproblemen behöver tas om hand om på ett mer långsiktigt plan.

Han skulle vilja jobba med Forum för levande historia, för att fylla igen luckor i historiebeskrivningen i skolorna.

– Det är en vit historiebeskrivning som ges i de svenska skolorna.

Ett tag jobbade han på radion, som programledare. Det har han också lämnat bakom sig. Nu vill han förändra samhället på andra sätt. Och inte som politiker.

– Nej, det vill jag inte bli. Jag har mycket på gång, men jag kan inte säga vad det är än, säger han.

Fakta

Hässelby har format många av de stora rapparna

Finess: Släppte sin debut-EP ”Produkt av min miljö” förra året. Den blev nominerad till årets EP på Kingsizegalan i mars i år. Han blev nyss signad av Sony Music och har släppt en singel och video med låten ”Där på hörnet” där även Bromstenrapparen Samboi är en av gästrapparna. Andra skivan släpps i oktober.

Linda Pira: Slog igenom stort 2013 med debut-EP:n ”Matriarken”. Vann pris som årets nykomling på Grammisgalan 2014. Vann årets P3 Guld i kategorin Årets hiphop/soul och för Årets låt (Knäpper mina fingrar – remix.)

Ken Ring: Har släppt massor av album. Driver eget skivbolag. Medverkade i TV4:s ”Så mycket bättre” 2013. Gav ut sin självbiografi ”Livet” förra året. Blev Årets artist på Kingsizegalan i år.

Ali Khamis: Tillhör kollektivet Grammofonen. Släppte nyligen en ny sololåt, ”Gatupoesi”.

Fakta