”Vi är ganska lika här ute”

Damara, Jamie och Calle Andersson har bott i Sylta i fyra år. Likt många andra är de gifta, har barn och kör Volvo. ”Jag känner mig stolt över att bo här. Alla stereotyper är inte dåliga”, säger Damara.
Damara, Jamie och Calle Andersson har bott i Sylta i fyra år. Likt många andra är de gifta, har barn och kör Volvo. ”Jag känner mig stolt över att bo här. Alla stereotyper är inte dåliga”, säger Damara.
Volvo, villa och vovve – eller Fiat, folkdans och fondplaceringar?

Med en ny söktjänst får du koll på grannarnas livsstil.

– Vi är nog ganska lika här ute, säger Damara Andersson från Sylta.

Det är eftermiddag på Lars Ekborgs väg i Sylta. På tio minuter ser vi fyra Volvobilar rulla förbi.

– Å andra sidan är det Sveriges vanligaste bil, säger Damara Andersson, 32.

Hon, maken Calle och sonen Jamie har bott i området i fyra år. Och enligt hitta.se:s nya söktjänst är de typiska Syltabor. Här är de flesta gifta, har ett eller flera barn och kör Volvo. Inkomsten bland grannarna ligger mellan 25 000 och 45 000 kronor i månaden. De flesta röstar blått, gillar ishockey, heminredning och trädgårdsarbete, enligt söktjänsten.

– Det där med heminredning stämmer nog in ganska bra här. Det renoveras en hel del, säger ­Damara Andersson.

Siffrorna baseras på data från SCB, Skatteverket, Transportstyrelsen och Valmyndigheten.

– Vi vill vara på gräsrotsnivå och erbjuda våra kunder den bästa lokala informationen, säger Alexander Hannerland, vd för hitta.se.

– Jag tycker att man kan ta informationen på allvar eftersom vi använder oss av officiella data.

Damara Andersson vill inte uttala sig om hela området, men säger att det finns en viss likhet mellan deras och grannarnas liv.

– Vi är nog ganska lika här ute. Det är mycket barnfamiljer och många är i vår ålder. Men vi skiljer oss nog från dem som bor närmare sjön, säger hon och pekar över häcken där flera stora villor ligger.

– Där har man lite mer pengar.

På Hjortonvägen i Kungsängen råder andra förhållanden. Där domineras hushållen av singlar och sambor i 65-årsåldern, med en medelinkomst på 22 000 i månaden. De flesta röstar på Socialdemokraterna och har hårvård, sudoku, krukväxter och alternativ hälsovård som intressen.

– Jo, visst har vi en ganska hög medelålder. Men sudoku har jag aldrig gillat, säger Inge Frick, 72, som bott i området i två år.

Att svenskarna vill bo med likasinnade är inget nytt. Enligt Åsa Bråmå, forskare vid Institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet, blir vi påverkade av såväl fördomar som yttre faktorer.

– Många vill ha ett eget hus med en egen trädgård och varsitt rum till barnen. Men sedan skiljer sig de resurser vi har för att realisera det. Om vi har möjlighet att bosätta oss i ett område med bra skolor, utan social utsatthet så gör vi gärna det. Vi håller oss borta från det som är obekant.

Damara och Calle Andersson trivs bra i Sylta. Än så länge har de inga planer på att flytta.

– Ja, det skulle vara till andra ­sidan sjön i så fall.

Fakta

Det här gillar dina grannar

Vickbergahöjden, Kungs ängen: Singlar och sambos 50–64 år. Gillar att meka med bilar, jaga och rida. Medelinkomsten är 19 897 kronor. Röstar vänster.

Ålstavägen, Tibble höjden: Singelhushåll och sambos 50–64 år. Gillar motorcyklar, jakt, meka med bilar och antikviteter. Medelinkomsten är 21 366 kronor. Röstar borgerligt (55% fler M-röster än rikssnittet).

Kristinetorpsvägen, Rättar boda: Gifta par med barn, 35–49 år. Gillar golf, utförsåkning och vinprovningar. Medelinkomsten är 62 183. kronor Röstar borgerligt.

Beckasinvägen, Bro: Gifta par med barn, 35–49 år. Gillar ny teknik i vardagslivet, fotboll och privatekonomiska frågor. Medelinkomsten är 32 527 kronor. Röstar vänster.

Källa: Hitta.se