Min lokala hjälte

”Vi är instängda på vår gata”

Skärholmsbon Tryggve Bergholm och hans grannar har stora problem med att komma in och ut från Lindholmsbacken.
Skärholmsbon Tryggve Bergholm och hans grannar har stora problem med att komma in och ut från Lindholmsbacken.
Sedan i våras tar det 20–40 minuter för Tryggve Bergholm att åka de sista 200 metrarna hem till Lindholmsbacken i Skärholmen.

Orsaken är de långa köerna på Skärholmsvägen i rusningstid.

Skärholmsbon Tryggve Bergholm är arg och frustrerad. Orsaken är bygget av Förbifart Stockholm, som ställer till det rejält för honom och hans grannar på Lindholmsbacken. Lindholmsbacken mynnar nämligen ut i Skärholmsvägen, och sedan Trafikverket stängde av påfarten mot E4/E20 söderut vid Kungens kurva använder mängder av bilpendlare Skärholmsvägen i stället.

– Det är i rusningstid problemet uppstår, mellan klockan 8 och 9, och mellan klockan 16 och 18. Och det är förstås då jag ska till jobbet eller hem från jobbet, i Södertälje, säger Tryggve Bergholm.

Dessutom blir det trafikstockningar även på helgerna, när många bilburna kunder handlar i Kungens kurva och i Skärholmen.

Om problemet hade varit tillfälligt hade han och hans grannar kanske inte klagat. Men nu är många mycket upprörda – påfarten kommer att vara avstängd i minst fem år till.

– Vi är som instängda i en låda. Folk är jätteförbannade och frustrerade. Det är vi på Lindholmsbacken och Lammholmsbacken som är hårdast drabbade eftersom våra gator mynnar ut i Skärholmsvägen, säger han.

Småbarnspappan Tryggve Bergholm och hans fru ska dessutom börja skjutsa sina barn till innebandy och hockey flera kvällar i veckan, när höstterminen drar igång. Han fasar för hur stressigt det kan bli.

Och han är inte glad över att gångtunneln till Ikea dessutom ska stängas av i höst. Då ska alla som nu går i tunneln istället ta vägen på bron över Skärholmsvägen, alldeles intill Lindholmsbacken.

– Det blir katastrofläge när alla ska se upp för fotgängarna också, säger han och kräver att Trafikverket gör något genast.

Lokaltidningen Mitt i berättade i juni att Trafikverket gett Skanska uppdraget att utreda om det är möjligt att bygga en ny, tillfällig påfart mot E4/E20, för att minska problemen på Skärholmsvägen.

Den utredningen är ännu inta klar, berättar Catharina Lundin, kommunikatör vid Trafikverket.

– Den blir klar nästa vecka, några detaljer återstår och innan dess vill Skanska varken säga bu eller bä om resultatet, säger hon.

Catharina Lundin betonar att Trafikverket är medvetet om problemet

– Men Förbifarten måste ju byggas, så är det ju bara. Vi gör utvärderingar och vidtar åtgärder efter hand, som att justera trafikljusen för att trafiken ska flyta smidigare och måla nya, tydligare linjer på vägarna.