”Vi är måna om att Tensta marknad ska bli av”

Idén om att upphandla driften av Tensta marknad är värd att prövas, anser Awad Hersi (MP) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Idén om att upphandla driften av Tensta marknad är värd att prövas, anser Awad Hersi (MP) ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Driften av Tensta marknad kan komma att upphandlas i framtiden, men i år finns inte tid till det. Det säger Awad Hersi (MP) efter nämndens beslut om att dra in stödet till Tensta marknadskommitté.

Vid sitt senaste möte beslutade Spånga-Tensta stadsdelsnämnd att avbryta samarbetet och det ekonomiska stödet till Tensta marknadskommitté. Anledningen var brister i kommitténs ekonomiska redovisning.

Men den styrande majoriteten är fast besluten att Tensta marknad ska arrangeras även i år.

– Vi har inte dragit in något stöd till Tensta marknad. I budgeten finns en halv miljon kronor avsatta till marknaden i år. Vi är måna om att Tensta marknad ska bli av även i år, säger Awad Hersi (MP).

I förra veckan annonserade nämnden efter föreningar som vill vara med och arrangera marknaden. Föreningarna fick fyra dagar på sig att skicka in en intresseanmälan. I fredags strax innan anmälningstiden löpte ut hade ingen ansökan kommit in.

Awad Hersi är dock säker på att intresset är stort.

– Jag vet att det inte finns någon brist på intresse, säger han.

Det går rykten om att ett privat företag vill ta över och driva marknaden, skriver Tenstabon och Tensta träffs tidigare verksamhetsutvecklare Gregor Wroblewski, på sin blogg. Han tror att det skulle vara olyckligt.

”Hela idén om social mobilisering, demokratiarbete och lokal utveckling skulle försvinna”, skriver Gregor Wroblewski som föreslår att studieförbundet ABF bör ta över ansvaret för Tensta marknad.

Stadsdelsförvaltningen ska inom kort lägga ett förslag på hur evenemanget ska arrangeras i år. Uppgiften om att ett privat företag vill ta över ansvaret vill Awad Hersi inte kommentera.

– Idén om att upphandla Tensta marknad är intressant och bör studeras vidare. Men i år är tiden för kort för att pröva idén. Festivalen skulle kunna upphandlas och huvudmannen skulle kunna vara en idéburen organisation, säger han.