ANNONS

”Vi behöver ingen lyxrenovering”

Tiiu Müller,  Christina Striessnig  Jörgen Penn  Anitha Gunnarsson och  Annika Johansson i samrådsgruppen vill inte ha en "lyxrenovering". Många tvingas flytta, tror de.
Tiiu Müller, Christina Striessnig Jörgen Penn Anitha Gunnarsson och Annika Johansson i samrådsgruppen vill inte ha en "lyxrenovering". Många tvingas flytta, tror de.
Husen.
Husen.
Hyreshusen på Götgatan topprenoveras - då kan hyran höjas med uppåt 75 procent.

Lägenheterna ska blåsas ut helt, trots att flera är nyrenoverade.
ANNONS

Runt matbordet i ett av de tre 60-talshusen sitter Anitha Gunnarsson med sina grannar. Hon fick nytt parkettgolv inlagt i fjol. Men nu ska alla lägenheter blåsas ut.

– Väldigt onödigt, konstaterar Anitha.

Peter Sjöström, som har nytt kök, instämmer.

– Kapitalförstöring, säger han.

Förvaltaren vill göra en helrenovering i husen nästa år, något hyresgästerna inte räknat med. Informationen i våras var stambyte och en varsam renovering, berättar de.

Upprustningen ska ge en ”nykänsla”. Det blir parkettgolv, nya kök, fönster, tak, internetuttag i alla rum och mycket mer.

Ny hyra är inte satt, men hyresgästföreningen uppskattar en höjning på mellan 65 och 75 procent. Förödande, tror grannarna.

– Jag är pensionär, det skulle aldrig gå, säger Tiiu Müller.

Grannarna drar paralleller till renoveringen av Bananhuset där många hyresgäster inte hade råd att återvända när hyran fördubblades. Vissa flyttade till husen på Götgatan, där nu samma situation uppstår.

ANNONS

Läget vid Tuletornen är avgörande, tror grannarna.

– Plötsligt har området blivit jättepopulärt, då vill man göra snyggt. Det känns som att Förvaltaren vill ha en annan typ av folk, säger Annika Johansson.

De anser att Förvaltaren brustit i underhåll.

– Det är inget gjort i husen sedan 80-talet. Nu lämpas kostnader över på oss som Förvaltaren borde ha tagit, som för till exempel stambyte, säger Jörgen Penn.

De anser att hanteringen strider mot Förvaltarens ägardirektiv som säger att de boende ska få påverka vid renoveringar.

Enligt Förvaltaren uppgraderades renoveringen på grund av nya klimatmål.

– Om vi ska klara målen behöver vi sänka energianvändningen i vissa fastigheter med 50 procent, säger Anders Sundqvist.

Någon lyxrenovering är det inte tal om, anser han.

– Köken måste brytas bort för att vi ska komma in i väggar för att byta stammar. Det finns också asbest bakom kaklet, det kan vara en potentiell hälsofara när det rivs upp. Därför är det bättre att plocka bort köket i stället, säger Anders Sundqvist.

Flera lägenheter är nyrenoverade. Varför riva upp nya golv?

– I enstaka fall är det så, det är naturligtvis inte bra. Men det är svårt att inte skada golven när man bygger om, det skulle bli lika dyrt att behålla de gamla.

Är 75 procents hyreshöjning rimligt?

– Inget är bestämt. Men vi har regionens lägsta hyror och 75 procent höjning skulle innebära runt 10 000 för en nyrenoverad trea. Det är en rimlig nivå, säger Anders Sundqvist.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.