ANNONS

”Vi botar drygt 65 procent”

Jan Zedenius, chefläkare vid Sophiahemmet och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.
Jan Zedenius, chefläkare vid Sophiahemmet och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.
En cancerdiagnos är en utmaning också för läkarna. Ibland måste de berätta för människor att de snart ska dö.

– Beslut om att lägga ner vapnen förankras alltid i en expertgrupp, säger chefläkaren Jan Zedenius.
ANNONS

Allt fler svenskar får cancer. Orsakerna är bland annat att vi lever längre och därför också hinner utveckla cancer och att metoderna för att upptäcka sjukdomarna blivit effektivare. Cancerfonden uppger att en av tre svenskar som lever i dag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid.

Jan Zedenius, chefläkare vid Sophiahemmet och medicinskt sakkunnig vid Cancerfonden, berättar att vården i dag tar hand om patienterna på ett bättre sätt än förr.

– För 20-30 år sedan kunde en ensam läkare fatta de svåra besluten. I dag sitter ett antal experter i så kallade Multidisciplinära konferenser och fattar besluten om patienten. Besluten grundar sig alltid i det som är bäst för patienten, säger han.

Patienterna bör också få träffa samma läkare under vårdprocessen.

– Det är viktigt med kontinuitet och att lära känna patienten och de anhöriga. Det ska inte in nya doktorer hela tiden. Patienten involveras på annat sätt än förr, säger Jan Zedenius.

Under behandlingsprocessen är det inte enbart de medicinska besluten som är tunga – det kan också vara svårt att kommunicera.

– Det är sällan ett besked att avbryta en behandling kommer över en natt. Det är något som växer fram vid olika möten. Däremot kan insikten hos patienten komma plötsligt. Jag har själv varit med om att ge allvarlig information och sedan har jag bett patienten att sammanfatta det jag berättat, vilket den klarat och det har också varit tydligt att patienten förstått vad jag sagt. Dagen efter har allt varit som bortblåst. Det finns en skyddsmekanism hos vissa människor mot att ta in tung information, säger Jan Zedenius.

Samtidigt som allt fler får cancerdiagnoser, får också allt fler hjälp.

– Vi botar drygt 65 procent, det vill säga två tredjedelar, med betoning på botar, och det är viktigt att komma ihåg. Många lever dessutom länge med sin cancer och med god livskvalitet. Behandlingsmetoderna har blivit mycket bättre.

ANNONS

Är cancerns gåta löst?

– Det är svårt att svara på. Det finns inte en enda cancersjukdom, cancer är samlingsnamnet på 200 olika sjukdomar med undergrupper. Men forskningen har lärt oss väldigt mycket. Man ska inte bara skjuta mot ett mål. Det handlar om att hitta olika angreppssätt och behandlingen ska skräddarsys. Man ska inte behandla samma typ av tumör på samma sätt hos två olika patienter, säger Jan Zedenius.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.