Min lokala hjälte

”Vi fick simma till vårdcentralen”

Mats Goldberg.
Mats Goldberg.
Mats är Stockholmare från början, växte upp i Huddinge och i Hässelby och bodde sju år på Lidingö innan han flyttade till Säter i Dalarna för drygt tre år sedan.
Mats är Stockholmare från början, växte upp i Huddinge och i Hässelby och bodde sju år på Lidingö innan han flyttade till Säter i Dalarna för drygt tre år sedan.
Rekordsimningen har inte riktigt gått som Mats Goldberg planerat. Men ensamtiden i Dalälven och oväntade möten på land har bjudit på andra kvalitéer.

Redan innan äventyret startade skrev Mitt i om den tidigare Lidingöbon Mats Goldberg, som gett sig på något som ingen känd människa tidigare gjort – att simma längs hela Dalälven. Under 25 dagar i juli skulle Mats Goldberg simma 542 kilometer, från Hällsjön norr om Idre till Furuviksparken utanför Gävle.

Men när Mitt i åter når Mats 24 dagar in i strapatsen har han insett att tidsplanen spruckit.

– Jag har nog en liten dryg vecka kvar. Nu är vi nere i Gustafs i södra Dalarna. Mycket har berott på att de forsar, de partier som var uppe vid Idre, tog extremt mycket längre tid att passera än vi hade räknat med. Temperaturen har också varit betydligt lägre än vi förväntat oss. Jag överestimerade också hur långt jag skulle simma varje dag, måste jag villigt erkänna.

Har det annars varit som du förväntade dig?

– Ja, det har det nog. Jag fick en fråga tidigare om vad man tänker på medan man simmar. Det har blivit mycket tid till att reflektera över livet. Det här är egentligen den första långa ledigheten jag har på 15 år där jag bara kunnat ägna mig åt mig själv. Att få den tiden att reflektera över saker och ting har varit enormt värdefullt.

Kan du berätta lite om hur dagarna sett ut?

– Väckarklockan har ringt kring klockan sju. Sedan har jag försökt att börja simma strax efter tio och hållit på fram till ett-två. Då har jag tagit lunch en-två timmar. Sedan har jag simmat vidare fram till sex-sju på kvällen. Då har vi slagit upp läger. Tanken var att sova i tält varje natt. Men längs vägen har jag har blivit inbjuden till gäststugor, till och med en natt på hotell. Sådana saker som man inte tackar nej till.

Vad har varit jobbigast?

– Det har väl varit lite oroligheter på hemmafronten, relationsmässigt. Och saknad över att inte träffa barnen. Tankar kring min egen ekonomi, hur jag ska få allt det här att gå ihop. Nu är jag ju borta en månad och har egentligen inga inkomster. Det är väl de mentala grejerna. Fysiskt är jag konstant mör i kroppen och har lite halvmolande värk mest hela tiden.

Vad har resan gett dig?

– Själva äventyret har egentligen bestått av de oväntade saker som hänt när jag inte simmat. Givmildheten som jag mött hos människor som bjudit in mig till både boende och måltider. Möten med djur. Skador som vi inte hade räknat med. Både jag och min första paddlare trampade på en rostig spik och fick simma in till vårdcentralen dagen efter. Min fot svällde till dubbel storlek och paddlaren hade ingen stelkrampsskuta. Nu när jag ser tillbaka tänker jag, oj var det här bara en vecka sedan som det här och det här hände, det har gått så fort.

Du började simma den andra juli. När ska du sluta?

– Det blir nog runt lunch den fjärde augusti. Då hoppas jag att jag har kommit fram till Furuvik. Skulle jag simma varje dag kommer jag inte att hinna fram, men om jag paddlar några dagar kommer jag att hinna ikapp en hel del. Min lillasyster gifter sig den sjätte, så då måste jag vara klar.