Min lokala hjälte

”Vi måste behålla lugnet”

Birgitta Viklund har en son i Käppala skola och har ändrat på vissa dagliga rutiner efter alla anmälningar om okända män som kontaktar och förföljer barn på Lidingö.
Birgitta Viklund har en son i Käppala skola och har ändrat på vissa dagliga rutiner efter alla anmälningar om okända män som kontaktar och förföljer barn på Lidingö.
Skolor på Lidingö har uppmanat föräldrar att vara extra försiktiga sedan en okänd man ska ha försökt att locka med sig barn in i sin bil. Birgitta Viklund som har sin son på Käppala har ändrat sina rutiner.

Lidingö Tidning har i flera artiklar skrivit om att barn under de senaste veckorna berättat att en okänd man försökt locka in dem i sin bil. Sex anmälningar har inkommit till polisen. Senast i måndags var det ett barn som blev kontaktad av en man utanför Bodals skola. Flera skolor på Lidingö har gått ut med uppmaningar till föräldrar att både lämna och hämta sina barn vid skolan.

Birgitta Viklund har en son i Käppala skola och är en av många föräldrar som nu har ändrat på vissa dagliga rutiner.
– Vi brukar alltid lämna men nu har vi också börjat hämta honom vid skolan eller fritids. Och när han har aktiviteter så vill vi att han väntar i omklädningsrummet eller i hallen tills vi hämtar honom, säger hon och tillägger:
– Det är många som spelar Pokemon Go, och det får han inte längre göra själv.
Hon känner sig tudelad över vad som är bäst.
– Med ett säkerhetsperspektiv så hämtar vi honom men å andra sidan vill vi att han ska känna en trygghet inom sig och det skapar vi genom att han får göra saker på egen hand. Vi vill ju inte att han ska känna sig rädd, det är en svår balansgång, säger Birgitta Viklund.
Vad säger du att din son ska göra om en man försöker locka med honom?
– Jag har sagt att han ska skrika högt och dra uppmärksamhet till sig och sedan springa därifrån, säger Birgitta Viklund.

Hon anser att Käppala skola har skött situationen väl.
– Både Käppala och Ljungbackens skola har varit snabba med att skicka ut information till alla föräldrar. Och sedan några dagar tillbaka är det alltid en vuxen som följer med barnen från Käppala och Ljungbackens skola till Nova fritidsgård.
Händelserna har fått samma effekt som den så kallade Lidingömannen skapade för några år sedan. Då handlade det om att en man oprovocerat slog ner kvinnor på Lidingö. Nu smyger sig samma oro fram.
– Det är samma känsla, då gick jag inte ut själv i mörkret. Det som händer nu är självklart något alldeles förskräckligt, men det gäller att behålla lugnet och leva ett så normalt liv som möjligt, säger hon.
Birgitta Viklund uppmanar alla att hålla samman och hjälpas åt.
– För oss som har barn i den åldern så pratas det mycket om vad som har hänt. Jag är lugn som person så jag försöker stötta dem som känner sig rädda.

Känns det som en spänd väntan till mannen ska slå till igen?
– Nej, skulle jag tänka så skulle jag ständigt oroa mig. Det gäller att inte skapa någon hysteri, det gäller att låta polisen sköta sitt jobb, säger Birgitta Viklund.